Najnovije vijesti iz Blata i Hrvatske

Listopad 05, 2023

Totohost

Krstičević: Korak smo bliže odluci o kupnji borbenog aviona

3d9d200e77520aff5d4ca2a5d7f84097

 

Tijekom službenog posjeta SAD-u, potpredsjednik Vlade i ministar obrane Damir Krstičević istaknuo je kako je jedan od ciljeva službenog posjeta u SAD upoznati domaćina o namjeri nabave borbenog aviona te da za taj korak želimo razumijevanje i potporu SAD-a.

- Korak smo bliže odluci o kupnji borbenog aviona, odabirući najbolju opciju za Republiku Hrvatsku, koja god to opcija bude - rekao je ministar Krstičević.

- Upoznao sam ministra Mattisa o našim namjerama donošenja odluke o nabavi novog borbenog zrakoplova. Moja zadaća kao ministra je obnavljanje sposobnosti borbenog zrakoplovstva. U razgovorima koji smo vodili s američkom stranom, naišli smo na puno razumijevanje i potporu američkog ministra obrane – lazao je Krstičević.
Ministarstvo obrane će slijedeći tjedan poslati formalni zahtjev za ponudu (tzv. Request for Proposal) za nabavu borbenih aviona u pet država i to u Švedsku (Gripen JAS-39), SAD (F-16), Južnu Koreju (FA-50), Izrael (F-16) i Grčku (F-16).

Postupak će se voditi transparentno, sustavno će se ispitati svaki segment kako bi krajnji izbor biti najbolji za Republiku Hrvatsku.

Ovisno o dinamici sklapanja ugovora, očekuje se da će prvi avioni stići u Hrvatsku do kraja 2020. godine, pod uvjetom da odluka o nabavi borbenog aviona bude donesena do kraja ove godine.

© 2022. Cro Portal. All rights reserved