Najnovije vijesti iz Blata i Hrvatske

Listopad 05, 2023

Totohost

Američki ministar obrane James Mattis hrvatskom kolegi Damiru Krstičeviću u Pentagonu: Operacija Oluja je izmijenila tijek povijesti (FOTO)

7014c85c81aef4d9d4527027eba778df

U sklopu službenog posjeta Sjedinjenim Američkim Državama, potpredsjednik Vlade i ministar obrane Republike Hrvatske Damir Krstičević susreo se u srijedu, 12. srpnja 2017. godine s  američkim ministrom obrane Jamesom Mattisom u Pentagonu, tijekom kojeg je naglasena iznimno dobra suradnja Republike Hrvatske i SAD-a kao strateskih saveznika i partnera, posebno na podrucju obrane i sigurnosti.

Tom prilikom americki ministar obrane James Mattis istaknuo je kako je Hrvatska mala zemlja koja daje jako velik doprinos medunarodnoj sigurnosti, primjer je izvrsnog NATO saveznik.

Na početku sastanka ministar Mattis rekao je:

- Proučavao sam operaciju Oluju, koje ste vi ministre bili važan dio. Operacija Oluja izmijenila je tijek povijesti i danas se o njoj uči u američkim vojnim školama kao o primjeru dobro pripremljene i izvršene vojne operacije.

Takoder, ministar Mattis iskazao je potporu SAD/a Hrvatskoj u vezi nabave novog borbenog zrakoplova naglasivši važnost te sposobnosti.

Na sastanku dvojica ministara razgovarala su o zajedničkom sudjelovanju oruzanih snaga RH i SAD u NATO misijama i operacijama diljem svijeta, te je americki ministar Mattis istaknuo:

- Ponosni smo služiti rame uz rame s hrvatskim vojnicima u misijama i operacijama u Afganistanu i na Kosovu.

- Želim vam zahvaliti na potpori koju SAD pruža Hrvatskoj od početka borbe za hrvatsku neovisnost do danas. Sjedinjene Američke Države najvažniji su strateški partner Republike Hrvatske, a naše države, posebno kao NATO saveznici, ulažu velike napore u izgradnju globalnog mira i sigurnosti - istaknuo je ministar Krstičević.

 - Zajedno smo u Afganistanu od 2003. godine i na Kosovu od 2008. godine, a sudjelovat ćemo i u NATO-ovoj Ojačanoj prednjoj prisutnosti. Ponosan sam što će Hrvatska biti jedna od rijetkih NATO saveznica koja će sudjelovati u dvije borbene skupine: u Litvi pod njemačkim vodstvom i u Poljskoj pod američkim vodstvom. To pokazuje našu predanost Savezu i visoku odgovornost u međunarodnom djelovanju - naglasio je ministar Krstičević.

Ministar Krstičević i ministar Mattis razgovarali su o zajedničkim aktivnostima u NATO savezu, zajedničkom doprinosu međunarodnoj sigurnosti u kriznim područjima i naporima u borbi protiv terorizma, sigurnosno-političkoj situaciji u hrvatskom okružju i jugoistoku Europe, o nastavku američke potpore u razvoju hrvatskih obrambenih sposobnosti te o nastavku bilateralne obrambene suradnje.

Ministri Krstičević i Mattis izrazili su zadovoljstvo konstruktivnim sastankom i dogovorenim načinima suradnje u području obrane i sigurnosti te su potvrdili  izvrsnu suradnju dvaju strateških saveznika i partnera.

Republika Hrvatska i Sjedinjene Američke Države strateški su saveznici i partneri u području obrane i sigurnosti, sa zajedničkim interesima dijele vrijednosti i odgovornost za sigurnost u svijetu, uključujući i sudjelovanje u  koaliciji u borbi protiv terorizma.

Tijekom službenog posjeta SAD-u ministar Krstičević posjetio je i nacionalno groblje Arlington u Washingtonu, te odao počast na grobu neznanog junaka.

Također, u sklopu posjeta susrest će se sa zamjenikom direktora Američke agencije za obrambenu i sigurnosnu suradnju DSCA (Defence Security Cooperation Agency) Gregom Kausnerom i direktorom Defense Intelligence Agency generalom Vicentom Stewartom, a planiran je i sastanak i druženje s predstavnicima hrvatske dijaspore.

© 2022. Cro Portal. All rights reserved