Najnovije vijesti iz Blata i Hrvatske

Lipanj 14, 2024

Totohost

Hrvatski vojnici na vojnoj vježbi u Rumunjskoj

F156e28496ce325707a7a5ce53742c71

Dan uvaženih gostiju međunarodne vojne vježbe "Saber Guardian 2017" na kojoj sudjeluju pripadnici Oružanih snaga RH održan je u subotu, 15. srpnja 2017. na vojnom poligonu "Cincu", u Rumunjskoj, gdje je smještena glavnina snaga hrvatskog kontingenta, i to stožerno osoblje, mehanizirana pješačka satnija i tenkovski vod kao primarna obučna skupina, te namjenski organizirani logistički vod i tim ocjenjivača kao sekundarna obučna skupina.

Danu uvaženih gostiju je nazočio rumunjski predsjednik Klaus Iohannis, organizatori vježbe, zapovjednik Kopnene vojske SAD u Europi general pukovnik Frederick Benjamin Hodges i zapovjednik Kopnene vojske Oružanih snaga Rumunjske general-bojnik Marius Harabagiu, te brojni visoki vojni i civilni uzvanici iz više od 20 savezničkih i partnerskih država, čije oružane snage sudjeluju u cijelom spektru vojnih vježbi u okviru združene međunarodne vojne vježbe "Saber Guardian 2017", izvjetilo je Ministarstvo obrane.

Ovoj aktivnosti je nazočio i zamjenik načelnika Glavnog stožera Oružanih snaga RH general-pukovnik Drago Matanović s izaslanstvom, u čijem su sastavu bili zapovjednik Hrvatske kopnene vojske general-pukovnik Mate Ostović, zapovjednik Gardijske mehanizirane brigade Hrvatske Kopnene vojske, brigadni general Tihomir Kundid, zapovjednik bojne "Tigrovi" GMBR, bojnik Mario Mlinarić te izvršni časnik u kabinetu načelnika Glavnog stožera Oružanih snaga RH pukovnik Siniša Ciglenečki.

U prigodnom obraćanju pripadnicima Oružanih snaga RH general Matanović je naglasio da se radi o najvećoj međunarodnoj vojnoj vježbi u kojoj sudjeluje pobjednička hrvatska vojska od Domovinskog rata.
- Hrvatski vojnik pokazao je da je profesionalac, da je odgovoran i spreman, a mi kao zapovjednici ponosni smo što smo dio vojske koja dostojno nosi zastavu Republike Hrvatske koju su nosili i naši suborci tijekom Domovinskog rata - rekao je general Matanović.

Međunarodna vojna vježba "Saber Guardian 17" je vježba Zapovjedništva kopnene vojske SAD-a u Europi (USAREUR) u Crnomorskoj regiji,  a održava se od 25. lipnja do 25. srpnja 2017., na teritoriju Mađarske, Rumunjske i Bugarske. Na vježbi sudjeluje više od 25 tisuća pripadnika postrojbi Oružanih snaga SAD-a u Europi i 22 savezničke i partnerske zemlje. Oružane snage RH sudjeluju s ukupno 258 pripadnika.
Svrha vježbe je promicanje stabilnosti i sigurnosti u području Crnog mora, jačanje partnerskih sposobnosti, unaprjeđenje povjerenja i razvoj interoperabilnosti između oružanih snaga savezničkih i partnerskih zemalja.

© 2024. Cro Portal. All rights reserved