Najnovije vijesti iz Blata i Hrvatske

Lipanj 14, 2024

Totohost

Ministar obrane Damir Krstičević u službenom posjetu SAD-u

D8d82c266eb7fddde33926f5670b34b7

Potpredsjednik Vlade i ministar obrane Republike Hrvatske Damir Krstičević primio je u ponedjeljak, 10. srpnja 2017. godine u radni posjet veleposlanicu Sjedinjenih Američkih Država Julietu Valls Noyes i američkog vojnog izaslanika u RH brigadira Roberta Mathersa, prilikom kojeg se razgovaralo o planiranom službenom posjetu ministra obrane Sjedinjenim Američkim Državama od 11. do 15. srpnja.
Ministar Krstičević i američka veleposlanica Noyes izrazili su obostrano zadovoljstvo izvrsnom bilateralnom suradnjom SAD-a i Hrvatske, posebno u području sigurnosti i obrane te naglasili važnost predstojećeg posjeta ministra Krstičevića SAD-u.

Ministar Krstičević će se u Washingtonu susresti s ministrom obrane SAD-a Jamesom Mattisom i drugim visokim dužnosnicima te predstavnicima hrvatske dijaspore. Planiran je i posjet tvrtki Lockheed Martin, gdje će razgovarati s potpredsjednicom za međunarodnu suradnju. U Norfolku, ministra Krstičevića i izaslanstvo primit će zapovjednik NATO Savezničkog zapovjedništva za transformaciju general Denis Mercier.

Ministar Krstičević će s američkim izaslanstvom u SAD-u razgovarati o zajedničkom doprinosu međunarodnoj sigurnosti u kriznim područjima i naporima u borbi protiv terorizma, zajedničkim aktivnostima u NATO savezu, sigurnosno-političkoj situaciji u hrvatskom okružju i jugoistoku Europe te produbljivanju bilateralne obrambene suradnje, kao i o nastavku američke potpore i pomoći u razvoju hrvatskih obrambenih sposobnosti, izvijestio je MORH.

Republika Hrvatska iznimno cijeni pomoć koju su SAD pružile i pružaju kroz donacije opreme i naoružanja, izobrazbu i obuku, strateški prijevoz u međunarodne misije i operacije te kroz ostale oblike obrambene suradnje. Američka potpora ključna je za razvoj hrvatskih obrambenih sposobnosti i kroz navedene donacije i druge oblike, ona iznosi oko 500 milijuna američkih dolara.

Isto tako, RH i SAD posvećene su brizi za branitelje i njihove obitelji. Stoga, Republika Hrvatska pruža pomoć u traganju i pronalaženju posmrtnih ostataka američkih vojnika, članova posade zrakoplova B-24 Tulsamerican, koji se 17. prosinca 1944. godine, po povratku s borbene zadaće, srušio u neposrednoj blizini otoka Visa.

© 2024. Cro Portal. All rights reserved