Najnovije vijesti iz Blata i Hrvatske

Listopad 05, 2023

Totohost

'Ostavio sam mladost u rovovima za domovinu, a sada sam je morao napustiti i otići u Njemačku'

E0cf1cb2df2eeff97a260e0ea0561b69

Dinko Barač rođen je u Slavonskom Brodu i u tom je gradu živio donedavno kada je zbog besparice morao promijeniti otići iz Hrvatske. Slavonsku adresu zamijenio je onom − njemačkom. Učinio je to teška srca, ali svoju ogorčenost situacijom u zemlji, kaže, teško može objasniti. U njemački Mettman odselio je prije dva mjeseca. Posao je ondje našao vrlo brzo, već nakon dva tjedna.

"Trenutno radim u Garten Bau. Posao je težak, ali pošteno je plaćen. U Hrvatskoj sam radio godinama za plaću koju ovdje zaradim za pet dana" - počeo je svoju priču Dinko kojem nakon dolaska u Njemačku najviše nedostaju njegova djeca.

Na pitanje kako iz sadašnje perspektive gleda na Hrvatsku kaže:

"Kao razvojačeni hrvatski branitelj na domovinu sada gledam s tugom i razočaranjem s obzirom na to da sam morao otići... Ostavili smo mladost u vlažnim rovovima da bi nam svima bilo bolje, a zemlja je sada u posve nezavidnoj situaciji. U takvu Hrvatsku nemam se namjeru više vraćati. Jedino za praznike" - ispričao je ovaj hrvatski branitelj. O Hrvatskoj, kaže, uvijek može govoriti i lijepo, za nju je dao mladost, a njegov brat čak i život:

"Volim domovinu i uvijek mi je u srcu, ali ovo što je danas u Hrvatskoj, nemam riječi" - ne krije svoje domoljublje, ali ni tugu ovaj hrvatski branitelj koji bi volio da u Njemačku što prije dođu i njegova djeca.

Pun je osjećaja prema Hrvatskoj, hrvatsku reprezentaciju srčano bodri i iz Njemačke, međutim teško može shvatiti političku situaciju našoj zemlji.

I Dinko se, kao i drugi Hrvati koji su, suočeni s egzistencijalnim problemima, morali otići iz Hrvatske, može nadati boljem sutra. Ali hoće li to bolje sutra stići nitko ne može sa sigurnošću znati...

© 2022. Cro Portal. All rights reserved