Najnovije vijesti iz Blata i Hrvatske

Listopad 05, 2023

Totohost

Ivo Banac je za manjinsku vladu. Koliko je ona realna?

3d105248b10b0d962a881701f9482c8d

„Umjesto izbora morali bismo poći još neistraženim putem manjinske vlade. To znači da bi se Most povukao iz Vlade i djelatnost usmjerio prema Saboru“, temeljna je misao prof.dr. Ive Banca kad je u pitanju lijek za sadašnju tešku političku krizu u Hrvatskoj.

Manjinske vlade, tvrdi Banac u svom komentaru u „Jutarnjem listu“,  nisu novost u europskoj politici. Spominje u tom kontekstu slučaj Danske u kojoj su manjinske vlade više pravilo, nego iznimka.

„Trenutno je na vlasti Venstre, danska konzervativno-liberalna stranka. Premda su svi ministri u vladiLarsa Rasmussenapripadnici Venstre, stranka je u parlamentu predstavljena sa samo 34 od 179 zastupnika. Iako je riječ o manjinskoj stranci, što je uostalom bio slučaj i s nizom prethodnih vlada, ona uživa većinsku potporu u parlamentu u savezništvu s desničarskom Danskom narodnom strankom (DF), Liberalnim savezom (LA) i Konzervativnom narodnom strankom (KF). Zajedno drže 90 zastupnika, što predstavlja vrlo tanku većinu.“ – objašnjava Banac te dodaje:

„Što bi Most dobio kad bi izišao iz Vlade i skupa s HDZ-om ostvario većinsku potporu Vladi u parlamentu? Prvo, prepustio bi HDZ-u preuzimanje vlasti, a s tim i odgovornost za upravljanje državom. To bi bilo dobro za javnu upravu u Hrvatskoj i okončalo bi ometanje SDP-ovih i HNS-ovih kadrova u državnoj vlasti. Drugo, natjeralo bi HDZ da odgovornije priprema svoju legislativu, jer bi svaki zakonski prijedlog u Saboru morao proći kroz Mostovu retortu. Tako bi se ostvarila ravnoteža utjecaja u toliko nužnoj reformskoj politici, a i Sabor bi postao pravo mjesto rasprava i odlučivanja o javnim politikama, što nije slučaj već dugi niz godina.“ – zaključuje prof. dr. Ivo Banac.

Načelno, neloše i dobronamjerno razmišljanje gospodina Banca o cijelom slučaju, pitanje je samo je li Most nakon teških svađa s HDZ-om spreman na takav razvoj situacije. Most, naime, nije htio manjinsku vladu ni u samim počecima cijelog eksperimenta, u vrijeme dok su odnosi s HDZ-om bili sasvim solidni. Iluzorno je očekivati, mišljenja smo, kako će se Most tek tako povući iz Vlade i tek tako prepustiti svoje sinekure mrskom mu HDZ-u i nastaviti rad u Saboru. Daleko je Danska…