Najnovije vijesti iz Blata i Hrvatske

Listopad 05, 2023

Totohost

'Napad ABC-jevog novinara na hrvatske iseljenike dolazi u pravi čas - Udbaši se još nalaze u Australiji, treba zatražiti njihovo izručenje'

94c8c0da1dbcc923a173d22dbc0b5d61

Bivši generalni konzul Hrvatske u Australiji, Antun Babić, smatra kako je sramotni istup australskog novinara Tonyja Jonesa prilika da se konačno razotkrije zločinačko djelovanje Udbe i u Australiji

Novinar ABC-jeve emisije Q&A Tony Jones prekinuo je tijekom gostovanja u emisiji senatoricu Queenslanda Pauline Hanson kada je izjavila kako u Australiji nikad nije bilo  terorizma. Jones je u tom trenutku rekao da to nije točno jer da se u sedamdesetima ondje dogodilo više bombaških napada iza kojih stoje, rekao je - "hrvatski katolički ekstremisti". Pretpostavlja se da je pritom mislio na slučaj tzv. Hrvatske šestorke, Hrvata koji su 1981. godine osuđeni na 15-godišnju zatvorsku kaznu zbog navodnog planiranja postavljanja bombe u sydneyski gradski vodovod, kazalište i turističke agencije JAT-a. Na slobodu su pušteni 1991. godine. Mnogi i danas tvrde kako je iza cijelog slučaja stajala - Udba. To je potvrdio i bivši generalni konzul Hrvatske u Australiji, Antun Babić, koji je za naš portal prokomentirao pozadinu tih događaja:

"Došavši u zemlju u kojoj je vladala sloboda i demokracija, Hrvati u Australiji počeli su glasno prosvjedovati protiv postojanja umjetne i komunističke Jugoslavije i zagovarati pravo hrvatskoga naroda na svoju slobodnu i samostalnu hrvatsku državu. Ta uspješna protujugoslavenska i prohrvatska aktivnost Hrvata u Australiji izazvala je veliku nervozu i zabrinutost u Beogradu pa je Jugoslavija poslala svoje agente u Australiju koji su nagovarali pojedine Hrvate na teroristička djela, a u većini slučajeva takva djela činili su sami jugoslavenski agenti. Naravno, cilj je bio diskreditirati Hrvate u Australiji i hrvatsku borbu protiv Jugoslavije", objašnjava Babić.

Nažalost, australski ljevičarski novinari, objašnjava naš sugovornik, bili su zaljubljeni u "samoupravni" socijalizam u Jugoslaviji pa su pokrenuli veliku medijsku hajku protiv hrvatske zajednice u Australiji čije se posljedice i danas osjećaju.

"Kao jedan od vođa HSS-a u Australiji i urednik mjesečnika "Hrvatska istina" u to sam vrijeme pismom upozorio tadašnjeg predsjednika Vlade Australije na infiltraciju Udbinih agenata u hrvatsku zajednicu. Hrvati u Australiji su prosvjedovali na sve načine protiv te medijske diskriminacije hrvatske zajednice. Međutim, bilo je to vrijeme kada su sve zapadne zemlje čuvale Jugoslaviju pa i Australija. Australske vlasti i australske obavještajne službe imale su sve informacije o djelovanju Udbe, ali nisu ništa poduzimale", govori Babić.

Mišljenja je kako ovaj medijski istup Jonesa pruža priliku da se konačno razotkrije zločinačko djelovanje Udbe i u Australiji.

"Nova hrvatska Vlada ove jeseni treba zatražiti od Australije da izruči one Udbaše koji se još nalaze u Australiji. Ovdje u Hrvatskoj je potrebno otkriti ne samo što su radili Perković i Mustač, iako je to ključ svega, nego i tko su im, imenom i prezimenom, bili suradnici u hrvatskom iseljeništvu pa tako i u Australiji", zaključio je Antun Babić za cro-portal.com.

© 2022. Cro Portal. All rights reserved