Najnovije vijesti iz Blata i Hrvatske

Listopad 05, 2023

Totohost

Izvanredno stanje u Virginiji – troje mrtvih

50c9eed0996e11b100ab670e647dd444

Najmanje jedna osoba je poginula, a 19 je ozlijeđeno u američkoj saveznoj državi Virginiji tijekom nasilnih sukoba između bijelih nacionalista i protuprosvjednika. K tome, iz još nepoznatog razloga, srušio se policijski helikopter. Poginula su dva policajca. Proglašeno je izvanredno stanje kako bi se policiji omogućilo da mobilizira svoje snage, javlja HRT.

Nekoliko tisuća bijelačkih rasista, neofašista i drugih pristaša ultradesnih ideologija sjatilo se jučer iz svih dijelova SAD-a u gradić Charlottesville. Bijesni su zbog odluke gradskih vlasti da uklone spomenik ikoni američkog juga - generalu Robertu Leeju. Do pogibije 32-godišnje žene, a ozljeđivanja 19 osoba došlo je kada se automobil zaletio u skupinu protuprosvjednika tijekom skupa "Ujedinimo desnicu" u Charlottesvilleu. CNN javlja da je osumnjičenik, James Alex Fields (20), koji je došao iz Ohija, optužen za ubojstvo, nanošenje ozljeda i kazneno djelo napuštanja mjesta nesreće.

Američki građanski rat završio je prije 147 godina, ali događaji u Virginiji svjedoče da se pobjede i porazi iz 19. stoljeća lako mogu iskoristiti za mržnju u 21. stoljeću.

Američki predsjednik Donald Trump pozvao je Amerikance da nadiđu mržnju i netrpeljivost kako bi spriječili takve nasilne prosvjede.

Najstrože osuđujemo ovaj nečuveni izljev mržnje, netrpeljivosti i nasilja s mnogo strana poručio je novinarima na svom golf terenu u New Jerseyu. „Svi se moramo ujediniti i osuditi sve što mržnja predstavlja. U Americi nema mjesta za ovakvo nasilje. Budimo svi kao jedno“, napisao je američki predsjednik na svom Twitter profilu. 

© 2022. Cro Portal. All rights reserved