Najnovije vijesti iz Blata i Hrvatske

Srpanj 13, 2024

Totohost

Rimljani u gradu rimskih careva ponovno 'okupirali' Slavoniju

343b0ec396800d1cbd0c0e6939e5afca

Vinkovci, grad rimskih careva, Valentinijana I. i Valensa, koji već osam tisuća godina leži u raskošnoj slavonskoj ravnici, i ove će se godine vratiti u povijest kada je Rim imao značajan utjecaj na način života i vjerovanja njegovih stanovnika. Rimski dani su povijesna, turistička i edukativna manifestacija kojom, već šestu godinu zaredom, Turistička zajednica grada Vinkovaca u suradnji s Gradskim muzejom Vinkovci te ostalim partnerima želi predstaviti Vinkovce kroz žive slike Colonie Aurelie Cibalae.

Manifestacija „VI. Rimski dani“ započinje 26. svibnja i traje do 2. lipnja 2018. godine, a ove godine očekuje se najbogatija do sada. Posjetitelji, oni najmlađi, ali i nešto stariji moći će otkriti i doživjeti tajne drevnoga Rima kroz prikaze borbe Barbara i Rimljana, radionice za djecu, rimske igre, igrokaze na latinskom, borbe gladijatora, izložbe grafita, rimski sajam, kovačnice i mnogo toga iz bogatog sadržaja festivala. U sklopu Rimskih dana se održava i 1. Festival craft piva "Beeram domaće", a navečer će posjetitelji moći uživati i u koncertima Hladnog piva i Belfast food-a.

Moto ovogodišnjih Rimskih dana glasi: "Barbari opet?!“ a govori o bitki iz 378. godine kod Hadrianopolisa, gdje se Barbarima suprotstavio rimski car Valens, izgubio bitku i na bojištu poginuo. Od tada Rim gubi kontrolu nad cijelom Panonijom, a ova povijesna borba bit će uprizorena i na ovogodišnjim Rimskim danima.

Stoga, ako želite barem jedan dan maštati da živite za vrijeme drevnoga Rima kao gladijator, rimski car, centurion ili konjanik, dođite u Vinkovce, najstarije europsko naselje koje na poseban način spaja prošlost i sadašnjost te provedite nezaboravni produženi vikend.

Više informacija o programu VI. Rimskih dana možete pronaći na: http://www.tz-vinkovci.hr/hr/aktualnosti/novosti/vi-rimski-dani-(26-svibnja---2-lipnja-2018),2088.html

© 2024. Cro Portal. All rights reserved