Najnovije vijesti iz Blata i Hrvatske

Lipanj 14, 2024

Totohost

Strastven, erotičan i dramatičan balet 'Carmen' otvara Šibenik Dance Festival

33702fafe493ac4046540634dd269336

Šibenik Dance Festival 8.put u Krešimirovom gradu postavlja plesne pozornice na tisućljetne kamene trgove, dovodi vrhunske plesne izvedbe na srednjovjekovne tvrđave i uvodi ljubitelje plesa u 150 godina staru zgradu Hrvatskog narodnog kazališta. 

Već tradicionalno kraj srpnja u Šibeniku obilježava plesna umjetnost, ove godine od 23. do 28. srpnja.

I ovog puta četiri najatraktivnije lokacije grada Šibenika  - Trg Republike Hrvatske pored katedrale Sv.Jakova, Tvrđava Sv.Mihovila, Tvrđava Barone, te Hrvatsko narodno kazalište - postaju pozornica za mnoge plesače, koreografe i plesne ansamble. 

 
Festival će ove godine obilježiti svečano otvaranje na tvrđavi Sv.Mihovil i to u dva dijela:

1.'The Edge' - majstorsko djelo Igora Kirova - dio je triptiha 'East and West' u produkciji  baleta HNK Split

Još jedno u nizu maestralnih ostvarenja Igora Kirova - najistaknutijeg makedonskog plesača i koreografa, te ravnatelja baleta splitskog HNK. The Edge dio je triptiha 'East and West' u produkciji  baleta HNK Split. Bez daha ostavlja ovo djelo visoke estetike uz pratnju glazbenica na violini i klaviru uživo, na glazbu Vivaldija, Mozarta i Bacha. Od plesača zahtjeva neprekidnu transformaciju iz jednoga u drugi plesni stil, šećući od klasičnog baleta do suvremenog plesa.

2. 'Carmen' – koreografija: Balázs Vincze, glazba G.Bizet

Strastven, erotičan i dramatičan balet u vrhunskoj izvedbi Nacionalnog  Baleta iz Pečuha - Ballet  Pécs  - najstarije suvremene plesne trupe u Mađarskoj i jedne od najpoznatijih baletnih ansambla u Europi. Snažne emocije glavnih likova ispričane majstorskom vještinom izvođača, koreografski i režijski  ujedinio je  Balázs Vincze, dobitnik najprestižnije  nagrade Mađarske za ostvarenja u plesnoj umjetnosti.

Carmen je simbol  slobode. Njezina priča zapravo je drama o strasti , smrti i besmrtnoj ljubavi. Kako je moguće u djeliću sekunde izgubiti razum i dovesti se do samog ruba? Kako strast može pobijediti razum s tolikom lakoćom? Gdje je ta granica između ljubavi, strasti i želje za posjedovanjem?

Kao uvod u ovogodišnje izdanje Šibenik Dance Festivala stiže poseban gost - multimedijalni umjetnik, fotograf i kipar Stephan Lupino s izložbom Lupinizam  by Lupino' koja se otvara 22. srpnja u Atriju Muzeja grada Šibenika.

© 2024. Cro Portal. All rights reserved