Najnovije vijesti iz Blata i Hrvatske

Lipanj 09, 2023

Totohost

Nuri Bilge Ceylan gost 24. Sarajevo Film Festivala

A8b42f5d3b024a10eeab04bd8b243fbc

Sarajevo Film Festival s ponosom objavljuje da će turski reditelj Nuri Bilge Ceylan, jedan od najcjenjenijih filmskih autora današnjice, biti gost programa Posvećeno 24. Sarajevo Film Festivala.

Ceylan, inače diplomirani inžinjer elektrotehnike čija je prva ljubav bila fotografija, izuzetan je umjetnik i pokretačka snaga globalne produkcije art-house filma. Filmski kritičari ga opisuju kao autora originalnog kinematografskog stila zasnovanog na iznimno emotivnim filmovima jedinstvene atmosfere koji propituju tradicionalne vrijednosti i porodične odnose, istražuju ljudsku dušu i obrađuju egzistencijalne teme poput pitanja života i smrti.

Ceylan je rođen u Istanbulu 1959. godine. Njegov kratki film 'Koza' je prikazan u natjecateljskom  programu Filmskog festivala u Cannesu 1995. postavši prvi turski kratki film koji je uvršten u službenu selekciju tog prestižnog festivala. S dugometražnim igranim filmovima 'Kasaba' (1997) i 'Majski oblaci' (1999) je postigao međunarodni ugled i osvojio brojne nagrade. Njegov treći dugometražni igrani film, 'Dalek' (2002), je postao najnagrađivaniji film u povijesti  turske kinematografije osvojivši ukupno 43 nagrade, uključujući 23 međunarodne među kojima i Grand Prix i nagradu za najboljeg glumca Filmskog festivala u Cannesu. U Cannesu je 2006. godine osvojio nagradu Fipresci za film 'Klime', a dvije godine kasnije i nagradu za najboljeg reditelja za film 'Tri majmuna' koji je potom postao prvi turski film uvršten u uži izbor za dodjelu nagrade Oscar za najbolji film na stranom jeziku američke Akademije filmskih umjetnosti i znanosti.

Ceylan se vratio u Cannes 2009. kao član glavnog festivalskog žirija, a dvije godine kasnije i s filmom 'Bilo jednom u Anadoliji', - snimljenim u međunarodnoj produkciji u kojoj je sudjelovala i Bosna i Hercegovina - s kojim je osvojio Grand Prix.

Ceylanov naredni film, 'Zimski san' je 2014. na Filmskom festivalu u Cannesu nagrađen Zlatnom palmom.

Njegov posljednji film, 'Drvo divlje kruške' u čijoj je koprodukciji sudjelovala i Bosna i Hercegovina, prikazan je u Glavnom, natjecateljskom programu ovogodišnjeg Filmskog festivala u Cannesu gdje je naišao na odličan prijem publike i kritičara.

© 2022. Cro Portal. All rights reserved