Najnovije vijesti iz Blata i Hrvatske

Listopad 05, 2023

Totohost

Knin spreman za dvodnevnu svečanost na koju će doći 100 tisuća ljudi

29d498be4e0bb0709ac89eca1ec7a851

U povodu Dana pobjede i domovinske zahvalnosti, Dana hrvatskih branitelja i 21. obljetnice vojno-redarstvene akcije "Oluja" u Kninu će se u četvrtak 4. i petak, 5. kolovoza održati središnja proslava na kojoj se očekuje oko 100 tisuća posjetitelja. Program počinje 4. kolovoza kada će se u 20 sati na platou ispred galerije na Kninskoj tvrđavi održati prijem za ratne zapovjednike iz Oluje, a potom i prigodna obraćanja koja će trajati do 21.30.

U petak, 5. kolovoza, u 8 sati svečanost će započeti budnicom Orkestra oružanih snaga RH. Nakon što svečani zvuk odjekne ulicama Knina, u 9.20 će se na Kninskoj tvrđavi podići hrvatska zastava, a potom će okupljeni moći pratiti prelet zrakoplova MIG-21, ispaljivanje počasnih plotuna iz topničkih oružja te nastup akrobatske grupe „Krila Oluje“ do 10 sati kada počinje svečani mimohod Oružanih snaga RH, Ministarstva unutarnjih poslova, državnih i vojnih uzvanika, branitelja i građana koji će se kretati od Kninske tvrđave do Trga dr. Ante Starčevića na kojem će se u 10.30 sati polagati vijenci i paliti svijeće kod Spomenika Hrvatske Pobjede "Oluja 95".

Od 11 do 11.25 dužnosnici i uzvanici će hodati od Spomenika Hrvatske Pobjede "Oluja 95" do crkve Gospe Velikoga Hrvatskog Krsnog Zavjeta i to Trgom dr. Ante Starčevića-Ulicom dr. Franje Tuđmana-Trgom Oluje-Ulicom Kralja Tomislava-Ulicom IV. Brigade do crkve u kojoj će se potom održati sveta misa za Domovinu.

Između 12 i12.15 krenut će podjela vojničkog graha građanima i posjetiteljima Knina, dok je za 13 sati predviđen obilazak braniteljskih zadruga.

Od 17.30 održava se malonogometni turnir djece hrvatskih branitelja "Oluja 95, a u 18 sati slijedi smotra folklora. Izložbeni štand MORH-a - predstavljanje programa civilno-vojnog školovanja za vojne pilote, sveučilišnih studijskih programa Vojno inženjerstvo i Vojno vođenje i upravljanje te dragovoljnog vojnog osposobljavanja posjetitelji će moći posjetiti gotovo kroz cijeli dan, od 8 do 16 sati.

Proslava završava koncertom "Pobjeda za heroje" koji počinje u 21 sat, a na kojem će nastupiti orkestar i klapa Hrvatske ratne mornarice "Sveti Juraj", Tamburaški orkestar HRT-a i pjevač kojeg mnogi željno iščekuju, Marko Perković Thompson. Tijekom koncerta od 21 sat će biti aktivan pozivni centar za obnovu vodotornja u Vukovaru, a službeni kraj svečanog obilježavanja zaokružit će vatromet.

>>Thompson o proslavi Oluje