Login to your account

Username *
Password *
Remember Me
 
Prosvjed u Savudriji: 'Vratite nam naš put i naše plaže' Foto: facebook

Prosvjed u Savudriji: 'Vratite nam naš put i naše plaže'

Autor:  D.T. Kol 13, 2017

Građanska inicijativa pod nazivom "Vratite nam naš put i naše plaže" okupila je 30-ak mještana naselja Bašanija iz Mjesnog odbora Savudrija koji su u subotu  poslije 17 sati prosvjedovali ispred rampe na ulazu u autokamp u naselju Savudrija - Moj mir, jer im se priječi ulazak javnim putem automobilom do plaže, javlja Glas Istre.

Od revoltiranih i zgroženih građana istovremeno su se mogli čuti povici i kritike upućene na račun hotelijerske tvrtke Istraturist d.o.o. i novog vlasnika kako i u drugim turističkim naseljima postavljaju rampe i brane građanima Umaga pristup plažama koje su do vremena privatizacije nesmetano koristili.

Građani su, piše Glas Istre, tvrdili svi u glas da iz uprave Istraturista nisu odgovarali na njihove dopise i nastojanja o postizanju razumnog dogovora. Mještani, starosjedioci i njihovi podupirači obraćali su se za pomoć političkim strankama, gradskim vijećnicima, Mjesnom odboru Savudrija, ali nakon što su ostali prepušteni sami sebi  pozvali su u pomoć koordinatora Živog zida za Umag i gradskog vijećnika Damira Grunbauma koji je inicirao i organizirao prosvjed. Prosvjednici su se demonstrativno uputili do rampe i svojom priključenjem u vrstu napravili „živu rampu“. Grunbaum se obratio medijima

- Kako odgovor nije stizao ni s jedne strane vezano za ovaj problem, moja moralna obveza i odgovornost bila je da trebamo putem medija poslati poruku svima koji su odgovorni za ovo. Ovo je nerazvrstana prometnica i opće dobro, dostupna mora biti svima pod jednakim uvjetima, a ne samo gostima kampa! Ne može se ova gradska cesta pretvoriti u privatni interes. Ustav nam garantira da javni put ne smije biti prepriječen nikome!

Katarina Mesarić energično je dodala da će kada budu renovirali sve hotele, „nama u našem gradu sve zabraniti“.

- Mi se nećemo imati gdje kupati! Veliki privatni vlasnici turističkih objekata su nam ukrali turizam - rekla je.