Najnovije vijesti iz Blata i Hrvatske

Siječanj 29, 2023

Totohost

Predajom 21. kordunskog korpusa slomila se velikosrpska ideja

39d1e8a320d28f45adf949a8d8eb54af

Obilježavanje 22. godišnjice predaje 21. kordunskog korpusa održano je u utorak u gradu Glini pod visokim pokroviteljstvom i uz nazočnost predsjednice Republike Hrvatske i vrhovne zapovjednice Oružanih snaga Kolinde Grabar-Kitarović te u organizaciji Grada Gline, Ministarstva obrane RH i Ministarstva hrvatskih branitelja.

Svečanosti su, uz predsjednicu RH, nazočili izaslanik predsjednika Vlade RH ministar hrvatskih branitelja Tomo Medved, izaslanik potpredsjednika Vlade RH i ministra obrane zamjenik načelnika Glavnog stožera Oružanih snaga RH general-pukovnik Drago Matanović, župan Sisačko-moslavačke županije Ivo Žinić, gradonačelnik Grada Gline Stjepan Kostanjević, članovi obitelji poginulih, umrlih i nestalih hrvatskih branitelja, invalidi i stradalnici Domovinskog rata, sudionici vojno-redarstvene operacije Oluja s područja Banovine, predstavnici državne i lokalne vlasti, crkveni velikodostojnici te stanovnici Gline i Sisačko-moslavačke županije.
 
Predsjednica RH i vrhovna zapovjednica OS RH Kolinda Grabar-Kitarović tom prigodom je istaknula kako je predaja 21. kordunskog korpusa Hrvatskoj vojsci bila  više od vojnoga čina, te da je upravo taj događaj označio konačni vojni slom velikosrpske ideje.
Ministar branitelja i izaslanik predsjednika Vlade RH Tomo Medved rekao je kako je dobrom organizacijom oslobodilačkih akcija neprijateljska vojska bila prisiljena na bezuvjetnu predaju, te kako mlade generacije danas moraju znati kako je stvorena Hrvatska.

U ime potpredsjednika Vlade RH i ministra obrane Damira Krstičevića, svih pripadnika Oružanih snaga Republike Hrvatske i u svoje osobno, nazočnima se obratio zamjenik načelnika Glavnog stožera OS RH general-pukovnik Drago Matanović koji je nazočnima čestitao Dan pobjede i domovinske zahvalnosti, Dan hrvatskih branitelja i 22. obljetnicu slavne vojno-redarstvene operacije Oluja. Posebne čestitke uputio je svim sudionicima Oluje koji su djelovali u postrojbama pobjedničke Hrvatske vojske na ovom prostoru te su na taj način doprinijeli predaji 21. kordunskog korpusa protivničke vojske.

– S ponosom možemo reći da je Oluja čista kao suza i da je jedan od temelja moderne hrvatske države, a kao politički opravdanu, etički čistu i vojnički briljantno izvedenu oslobodilačku operaciju i naši je saveznici izučavaju na vojnim školama. Danas operacija Oluja predstavlja bitku svih bitaka, pobjedu svih pobjeda u povijesti hrvatskog naroda, ona je simbol vojničkog uspjeha i junaštva – kruna svih naših pobjeda – istaknuo je u svom obraćanju general Matanović, te je rekao da je u sjećanje svih nas duboko urezana slika hrvatskog barjaka koji se 5. kolovoza 1995. zavijorio na Kninskoj tvrđavi.

– Isto tako s ponosom se sjećamo kada se upravo ovdje predao korpus neprijateljske vojske. Predajom 21. kordunskog korpusa na današnji dan prije 22 godine, Oluja je uspješno završena i time je označila službeni kraj pobjedničke vojne operacije Hrvatske vojske i policije i kraj Domovinskog rata – s ponosom je zaključio general Matanović.
 
Predaja 21. kordunskog korpusa potpisana je 8. kolovoza 1995. između generala Petra Stipetića i pukovnika Čede Bulata. Tim povijesnim činom završena je vojno-redarstvena operacija Oluja koja je označila kraj Domovinskog rata.