Najnovije vijesti iz Blata i Hrvatske

Listopad 05, 2023

Totohost

Japanski školski brod 'Kojima' u posjetu Splitu

40abace1e6fdee9e13d15a48d298b3f3

Školski brod "Kojima" Obalne straže Japana uplovio je u četvrtak, 21. lipnja, u luku Lora u kojoj će do 25. lipnja boraviti u posjetu Hrvatskoj ratnoj mornarici i gradu Splitu u sklopu bilateralne vojne suradnje s japanskim Oružanim snagama.

Posjet Splitu organiziran je u sklopu višemjesečne plovidbe broda "Kojima" oko svijeta, a u prilog obilježavanju 25. obljetnice diplomatskih odnosa Japana i Hrvatske.

Tijekom posjeta, održat će se sastanci veleposlanika Japana u RH Keijia Takiguchija i zapovjednika broda kapetana bojnog broda Hironobua Tonozakija u Zapovjedništvu HRM-a, Županiji Splitsko-dalmatinskoj i Poglavarstvu grada Splita, a planirane su i zajedničke aktivnosti japanskih kadeta i članova posade broda sa pripadnicima HRM-a. Tako će posada japanskog broda posjetiti Središte za obuku, Flotilu HRM-a i Obalnu stražu RH, a pripadnici HRM-a obići će broda "Kojima".

Brod "Kojima" školski je brod Obalne straže Japana. Dužine je 115 metara, širine 14 metara i gaza 5,9 metara. Zapovjednik je kapetan bojnog broda Hironobu Tonozaki, a posada broji ukupno 80 članova, od kojih 40 kadeta.

Isto tako, u sklopu posjeta na splitskoj Rivi će se u petak, 22. lipnja (od 12 do 13 sati) i subotu, 23. lipnja (od 21 do 22 sati) održati program u organizaciji Veleposlanstva Japana u suradnji s Turističkom zajednicom grada Splita. Na splitskoj Rivi, osim nastupa japanskih kadeta koji će izvoditi demonstraciju kenda i japanskog navijanja, japanski glazbenici održat će koncert na tradicionalnim japanskim instrumentima - shamisenu i taiko bubnjevima.

Brod će na vezu u luci Lora biti otvoren za javnost u petak, 22. lipnja, od 12 do 14 sati (ulaz u vojarnu "Admiral flote Sveto Letica-Barba" kod kružnog toka) u sklopu čega je predviđen i posjet predstavnika medija.