Najnovije vijesti iz Blata i Hrvatske

Listopad 05, 2023

Totohost

Zatvoreno 60. međunarodno hodočašće u Lourdesu

2fc863fc8d940a5d8d41465cb8e0596c

Gašenjem svijeće, simbola 60. međunarodnog vojnog hodočašća (P.M.I.), u marijanskom svetištu u Lourdesu, u nedjelju, 20. svibnja 2018. godine zatvoreno je hodočašće koje se odvijalo pod geslom "Mir na zemlji" i na kojemu je po 26. put sudjelovala Hrvatska vojska i policija.

Svijeću je nakon kratkog obraćanja i molitve ugasio francuski vojni biskup mons. Antoine de Romanet koji je pozvao vojnike da se i slijedeće godine, radi izgradnje mira u svijetu, svi zajedno ponovno okupe kod Gospe u Lourdesu.

U jutarnjim satima u bazilici sv. Pija X. u Lourdesu održano je euharistijsko slavlje 60. međunarodnog vojnog hodočašća koje je, u zajedništvu s više od dvije stotine svećenika i biskupa, predvodio francuski vojni biskup. Na euharistijskom slavlju prisustvovao je državni tajnik MORH-a Zdravko Jakop, izaslanik potpredsjednika Vlade RH i ministra obrane Damira Krstičevića.

Noć uoči nedjelje u Lourdesu održana je procesija s kipom Gospe Lourdske i velikim križem sa svijećama. Procesija je počela hodom ispred Spilje ukazanja te je nastavljena do svetišta. U sklopu procesije, ispred bazilike Svete krunice održan je i molitveno-glazbeni u kojemu je sudjelovala i Klapa HRM-a "Sveti Juraj". Do prostora ispred bazilike križ su nosili članovi Zrinske garde u pratnji hrvatskih policajaca, izvjestilo je Ministarstvo obrane RH.

Na hodočašću je sudjelovalo oko 14 000 vojnika i policajaca iz 43 zemlje, među kojima je bilo 888 hrvatskih hodočasnika. Hodočašćem, koje organizira Vojni ordinarijat u Republici Hrvatskoj, uz potporu ministarstava obrane, unutarnjih poslova i hrvatskih branitelja, zapovijedao je zapovjednik Hrvatske kopnene vojske brigadni general Siniša Jurković.

© 2022. Cro Portal. All rights reserved