Najnovije vijesti iz Blata i Hrvatske

Listopad 05, 2023

Totohost

SJAJNO BRENDIRANJE HRVATSKE: Šuica pokrenula Europski dan kravate!

0e17febd522cd9389b04ce5c00f25aec

Voditeljica hrvatske EPP delegacije Dubravka Šuica sa zastupnicima iz Hrvatske i u suradnji sa Academiom Cravaticom pokrenula je u Europskom parlamentu "pisanu izjavu" (Written declaration) u kojoj poziva Europsku komisiju da uvede Europski dan kravate kako bi taj otmjeni odjevni predmet bio priznat kao dio europske kulturne baštine, identiteta, komunikacije i dizajna te kako bi europski narodi mogli očuvati i učvrstiti međusobne veze i veze s ostatkom svijeta jer se kravata istodobno percipira kao hrvatska, europska i svjetska.

"Hrvatsku želimo 'brandirati' na raznim područjima pa je i ovo jedan od načina kako možemo doprinijeti sveukupnoj pozitivnoj slici naše Hrvatske", poručila je zastupnica Dubravka Šuica.

Inicijativu su podržali i kolege iz Njemačke, Bugarske, Slovenije i ostalih zemalja. Ako tijekom sljedeća tri mjeseca više od pola europarlamentaraca, tj. njih 376, potpiše ovu pisanu izjavu, prema pravilima EP-a ona se dostavlja Europskoj komisiji i Vijeću na razmatranje.

Kravatu, elegantan rubac koji su kao dio uniforme oko vrata nosili hrvatski vojnici, prihvatio je francuski dvor te je ona s vremenom postala nezaobilazan odjevni predmet čija je popularnost postupno rasla u Europi i diljem svijeta. U 17. stoljeću Europom su kravatu pronijeli hrvatski konjanici, a 1643. Luj XIII. uspostavio je i pukovniju "Royal-Croates" koju je Luj XIV. preimenovao u "Royal-Cravates". Kravata je već dugo tipična za Europljane i predstavlja europski duh i europske vrijednosti, a s vremenom je postala simbolom europske mode. U Hrvatskoj se od 2008. 18. listopada obilježava "Dan kravate".

© 2022. Cro Portal. All rights reserved