Najnovije vijesti iz Blata i Hrvatske

Listopad 05, 2023

Totohost

Čvršća suradnja s ciljem očuvanja nacionalnog identiteta osobito među naraštajima Hrvata rođenima u iseljeništvu

A28321ba8f3530fc856783a3123dd44c

Zvonko Milas, predstojnik Državnog ureda za Hrvate izvan Republike Hrvatske sastao se s Miroslavom Piplicom, predsjednikom Austrijsko – hrvatske zajednice za kulturu i šport.

Piplica je upoznao predstojnika s dosadašnjim aktivnostima, planovima te najznačajnijim projektima koje zajednica provodi. Naglasio je da je AHZKŠ najstarija i najbrojnija organizacija Hrvata u Austriji- osnovana 1990.godine. Okuplja 24 hrvatske udruge i broji preko 5000 članova. Svake godine zajednica organizira preko 100 različitih sportskih, kulturnih ili humanitarnih događanja.

Predstojnik Milas je pohvalio napore koje hrvatska zajednica čini u očuvanju, njegovanju ali i promociji hrvatske kulture, identiteta i baštine u Austriji. Naglasio je potrebu čvršće suradnje Ureda i zajednica u iseljeništvu s ciljem očuvanja nacionalnog identiteta, osobito među naraštajima Hrvata rođenima u iseljeništvu. ''Kada govorim o jačanju tih veza prije svega mislim na potrebu jačeg kulturnog i gospodarskog povezivanja iseljeništva s domovinom te poticanja njihova snažnijeg uključivanja u cjelokupni društveni i politički život Hrvatske'', rekao je predstojnik Milas.

Austrijsko – hrvatska zajednica za kulturu i šport ima i 6 kulturno-umjetničkih društava, kao i klub za medije koji je pokrenuo hrvatsko glasilo u Austriji “Hrvatski Glasnik”. Sastoji se od dvije športske lige i to : Hrvatska nogometna liga u Beču sa 8 klubova i Hrvatska kuglačka liga sa 6 klubova, a tu su i tri nogometna kluba koja se natječu u austrijskoj nogometnoj ligi.

© 2022. Cro Portal. All rights reserved