Najnovije vijesti iz Blata i Hrvatske

Listopad 05, 2023

Totohost

'Ustavu Republike Hrvatske' nagrade u Srbiji i Crnoj Gori

17f1911ec95a85ff34522d93f64ba127

Na netom zatvorenom trećem filmskom festivalu SEANEMA u Ulcinju u Crnoj Gori, žiri je glavnom Nagradom za najbolji film nagradio film Rajka Grlića "Ustav Republike Hrvatske" u kategoriji dugometražnih igranih filmova. Članovi žirija Fatos Berisha, Pavle Simonović i Dafina Halili nagradu su obrazložili riječima: "Za snažan filmski izričaj, kompleksnu priču koja se nosi s pitanjima prošlosti i sadašnjosti, ljubavi i mržnjom, i borbom za prihvaćanje različitosti, žiri je jednoglasno odlučio Nagradu za najbolji film uručiti hrvatskom filmu 'Ustav Republike Hrvatske' redatelja Rajka Grlića".

Zadnjeg dana kolovoza zatvoreni su i 52. po redu Filmski susreti u Nišu gdje je Grand Prix "Naisa" za najbolje glumačko ostvarenje dobio Nebojša Glogovac za glavnu ulogu u istom filmu koji je nagradu primio osobno. Za ulogu Vjekoslava Kralja, Nebojša Glogovac je među ostalim već nagrađen u Lecceu u Italiji kao i na Pula Film Festivalu Zlatnom Arenom.

Europska filmska akademija uvrstila je "Ustav Republike Hrvatske" među 51 najbolji europski film čime je postao kandidat za europskog Oscara. Film je međunarodnu premijeru imao u Montrealu 2016. gdje je nagrađen prestižnom Grand Prize of the Americas. Uslijedio je niz predstavljanja i nagrada na festivalima diljem svijeta: na Međunarodnom filmskom festivalu u Santa Barbari film je nagrađen nagradom Jeffrey C. Barbakow za najbolji međunarodni dugometražni igrani film, na European Film Festival u Lecceu uz nagradu za najboljeg glumca, dobio je nagradu i za najbolji scenarij te nagradu publike; potom na Međunarodnom filmskom festivalu u Milanu nagrađeni su glumci Ksenija Marinković i Dejan Aćimović. Na Pulskom fimskom festivalu, "Ustavu Republike Hrvatske“ pripale su četiri Zlatne Arene - za scenarij, za spomenutu najbolju mušku ulogu, najbolju sporednu mušku ulogu, za kameru te Priznanje za najbolji hrvatski dugometražni film koji dodjeljuje FEDEORA- Federacija filmskih kritičara Europe i Mediterana. "Ustav Republike Hrvatske" moći će se krajem godine pogledati u kino-dvoranama diljem SAD-a krajem godine u distirbuciji Synergetic Distribution iz Los Angelesa, čime se svrstao među rijetke hrvatske filmove s redovnom kino-distribucijom na području SAD-a.

Autorsku ekipu filma zaslužnu za njegov uspjeh čine scenarist Ante Tomić, koji scenarij potpisuje zajedno s Rajkom Grlićem, direktor fotografije Branko Linta, skladatelj Duke Bojadziev, scenografkinja Željka Burić, kostimograf Leo Kulaš, montažer Andrija Zafranović, majstorica maske Ana Bulajić Črček, majstor zvuka Nenad Vukadinović i dizajner zvuka Srdjan Kurpjel. U glavnim ulogama u filmu pojavljuju se spomenuti Nebojša Glogovac, Ksenija Marinković i Dejan Aćimović te Božidar Smiljanić. Producent je Ivan Maloča, izvršna producentica Maja Vukić, a produkciju potpisuju Interfilm iz Zagreba, Hrvatska radiotelevizija, In Film Prag, Revolution Skopje, Sever&Sever Ljubljana i Film&Music Entertainment London. Film su sufinancirali Hrvatski audiovizualni centar, Češki filmski fond, Agencija za film Republike Makedonije i Filmski centar Slovenije, uz podršku programa Kreativna Europa – MEDIA Europske unije i europskog fonda za koprodukcije Eurimages.

© 2022. Cro Portal. All rights reserved