Najnovije vijesti iz Blata i Hrvatske

Travanj 19, 2024

Totohost

Ministarstvo kulture pojasnilo zašto Zarez nije dobio sredstva - Državna revizija utvrdila nepravilnosti u poslovanju

28075211d6824084961c071e8b76c06b
Ministarstvo kulture je u svojem programu Potpora izdavanju časopisa, koji uključuje elektroničke publikacije, za ovu godinu sveukupno podržalo 106 programa s iznosom od četiri milijuna i 980 tisuća kuna. Novčanu potporu Ministarstva dobilo je 83 časopisa i 23 elektroničke publikacije, a odbijeno je sveukupno 45 programa, među kojima je 17 elektroničnih publikacija i 28 časopisa. No, tu nema Zareza, zbog kojeg je kao suvlasnica bila u sukobu interesa bivša ministrica kulture Andrea Zlatar Violić, koja je sama, kao ministrica, listu u čijem je suvlasništvu, isplaćivala novac.
Ministarstvo kulture ove je godine u svojem programu Potpora izdavanju časopisa svoju podršku dalo ukupnom broju od 106 programa, a iznos je četiri milijuna i 980 tisuća kuna. Radi se o 83 časopisa i 23 elektroničke publikacije. Odbijeno je 45 programa, 17 elektroničkih publikacija i 28 časopisa. Među onima koji su dobili sredstva ne nalazi se Zarez, čija je suvlasnica bivša ministrica kulture Andrea Zlatar Violić koja se nalazila u sukobu interesa, jer je kao ministrica isplaćivala novac listu u kojemu je bila suvlasnik.
 
Nakon što Zarez nije dobio sredstva, na noge su se podigli mnogi lijevi medije u Hrvatskoj, koji su bez imalo istraživanja zaključili kako je ministarstvo "pristrano", iako je istina potpuno drugačija. Zarez nije na vrijeme dostavljao financijska izvješća, a nalazom Državne revizije za 2014. godinu istaknuto je kako Zarez nije svojim izvješćem opravdao isplaćena sredstva.
"Ministarstvo kulture redovito je podržavalo objavljivanje novina za kulturu – Zarez. Do 2013. godine izdavač Zareza Druga strana d.o.o. uredno je dostavljao financijska izvješća te su mu se i odobrena sredstva uredno isplaćivala. Za 2014. godinu Zarez nije dostavio privremeno izvješće u studenome, kako je prema ugovoru o korištenju sredstava Ministarstva bio obvezan učiniti. Nepotpuno izvješće o utrošenim sredstvima u 2014. godini dostavljeno je kasnije nakon požurnice, ali tražena dopuna izvješću kojom bi se opravdala sva isplaćena sredstva nije dostavljena", objašnjavaju u Ministarstvu kulture.
Ministarstvo potom razjašnjava kako se situacija razvijala.
 
"Nakon požurnice dostavljeno je izvješće za 2015. godinu, ali tim izvješćem nisu opravdana isplaćena sredstva. Izdavač Zareza Druga strana d.o.o. obaviješten je o nepotpunom izvješću i zatražena je dopuna te povrat isplaćenih sredstava u državni proračun, ako dopuna izvješću ne uslijedi u zadanom roku".
Jasno je kako se sredstva ne mogu odobravati onima koji nisu ispunili svoje ranije preuzete obaveze, a to se u priopćenju ministarstva i navodi. "Zbog svih navedenih razloga te u skladu s propozicijama Poziva za financiranje javnih potreba u kulturi i uputama za korisnike u kojima stoji da se sredstva neće odobravati korisnicima koji nisu ispunili svoje ranije preuzete obaveze prema Ministarstvu kulture te protiv kojih se vodi pravni postupak sredstva za izdavanje Zareza u 2016. godini nisu odobrena", poručili su iz Ministarstva kulture.
© 2024. Cro Portal. All rights reserved