Login to your account

Username *
Password *
Remember Me
 
Izložba Marijane Marinović u Supetru na Braču Foto: Marijana Marinović

Izložba Marijane Marinović u Supetru na Braču

Autor:  D. Tomašević Kol 13, 2016

Nakon dvije samostalne izložbe polaroida, Marijana Marinović održat će u utorak, 23. kolovoza u 20.30 sati treću izložbu fotografija pod nazivom "NYC Four seasons… and something red". (NYC Četiri godišnja doba… i nešto crvene) u Galeriji Supetarskog lita u Supetru na otoku Braču.

Rođena Splićanka podrijetlom s Brača i trenutno s bazom u New Yorku, ciklus od 28 fotografija Grada koji nikad ne spava, specifičnih po crvenom detalju, predstavit će u sklopu kulturne manifestacije Supetarsko lito.

Većina fotografija snimljena je u proteklih godinu i pol dana tijekom školovanja na New York Film Academy, a kako je za autoricom već 20 godina novinarske karijere, neke su snimljene po “službenoj dužnosti” za magazin Gloria.

Marijana Marinović horoskopska je Vaga, rođena jedne jeseni prije neka četiri desetljeća u Splitu, kao jedino dijete Joška Marinovića (obiteljskog nadimka Markić) - Supetranina i mame Dragice Kaliterne, fetive Splićanke. Prve fotografije (polaroidom) napravila je u rodnom Splitu, a fotografijom se nastavlja baviti i tijekom studija novinarstva na Fakultetu političkih znanosti u Zagrebu.

Njezina prva samostalna izložba “Osmijesi…bez riječi” prikazala je 33 polaroida poznatih osoba iz hrvatskog javnog života poput Severine, Olivera, Luke i Petre Nižetić, Vanje Rupene, Branke Bebić, Davora Gopca i Marijane Batinić, a održala se 2007. u sklopu modne manifestacije Cro-a-porter na Zagrebačkom velesajmu. Druga samostalna izložba pod nazivom “Gradovi-bjegovi” postavljena je 2011. u zagrebačkoj Galeriji Velvet, osmislio ju je slikar i cvjećar Saša Šekoranja, koji je polaroide izvjesio u limene oznake Marijaninih omiljenih gradova: Londona, Pariza, Barcelone, New Yorka i Splita, a izložena je i samo jedna fotografija osobe – top-modela Helene Šopar, koja je inicirala i inspirirala izložbu.

Marijana trenutno živi “malo dalje od Bračkog kanala” – preko Atlantika: njena avantura u New Yorku počela je 2015. upisom u školu fotografije na New York Film Academyji. I još uvijek traje: fotoaparatom bilježi osmijehe slavnih kao što su glumci na Tribeca Film Festivalu, portretira uspješne Hrvate po Americi…Na neka od njenih njujorških lutanja nastao je i ciklus fotografija “New York: četiri godišnja doba… i nešto crveno”.