Najnovije vijesti iz Blata i Hrvatske

Prosinac 09, 2022

Totohost

Dubrovnik: Tri tisuće posjetitelja na petom festivalu Midsummer Scene

08a4cf1e44f783c853b207a033a173b9

Završilo je dosad najuspješnije, jubilarno peto izdanje Midsummer Scene-a. Više od 120 sati proba, zahtjevna organizacija i produkcija bili su potrebni kako bi ovaj jedinstveni kulturni projekt u najboljem svjetlu pokazao sve svoje čari. Po prvi puta održan na tri lokacije - prekrasnoj povijesnoj tvrđavi Lovrjenac, Umjetničkoj galeriji Dubrovnik i palači Sponza, Midsummer Scene predstavio je hvalevrijednu kulturnu ponudu u kojoj je uživalo sjajnih tri tisuće posjetitelja. Izvrsnost jedinog festivala na engleskom jeziku, uz domaće potvrdili su i brojni svjetski mediji čije su brojne pohvale najljepša nagrada i poticaj za budućnost. Nova uzbuđenja donosi i poziv prestižnog Bermuda Festival od Performing Arts koji će početkom sljedeće godine, na jednom od najljepših otočja u Sjevernom Atlantiku ugostiti Shakespearovu komediju San Ivanjske noći.

Proteklih tjedana, dom Sna Ivanjske noći bila je dubrovačka tvrđava Lovrjenac. Pod redateljskom palicom Helen Tennison, talentirana glumačka postava iz cijelog svijeta zabavnim je scenama iz Shakespearovog doba svakodnevno nasmijavala posjetitelje. Povijesna pozornica, izvrsna produkcija i kostimografija dočarali su pravi osjećaj renesansnog doba te zasluženo dobili ovacije oduševljene publike među kojom su bili i brojni studenti te školarci kojima je Midsummer Scene pružio jedinstvenu priliku za beslatno uživanje u ambijentalnom kazalištu i izvornom šekspirijanskom jeziku.

Uz svakodnevne izvedbe Sna Ivanske noći, festival je po prvi put ugostio i poljsku predstavu H(2)O. Anna Rakowska and Piotr Misztela utjelovili su Opheliu i Hamleta te na nesvakidašnji način dočarali dubinu i problematiku međuljudskih odnosa iz ključnih scena najpoznatije Shakespearove tragedije Hamlet. Predstava H(2)O srušila je stereotipe o jednom od najpoznatijih Shakespearovih parova i predstavila ih kao moderne, mlade ljude koji u pokušaju manipulacije emocijama zapravo žude za bliskošću i ljubavi. Poseban dojam ostavila je interakcija glumaca s publikom koja je prikaz ovih uzbudljivih scena učinila jedinstvenim i drugačijim.

U suradnji s Umjetničkom galerijom Dubrovnik po prvi put predstavljena je i zanimljiva monodrama Henry V ( čovjek i vladar) australskog glumca Brett Browna, a u režiji Philip Parra. Zanimljivo djelo staro 400 godina u mnogočemu poistovjećeno s današnjim vremenom oduševilo je posjetitelje.

Uspješnih pet godina, Midssumer Scene proslavio je obljetničkim koncertom Dubrovačkog simfonijskog orkestra Five Seasons. Pod dirigentskom palicom Marc Tarduea, tim orkestra uz naratora Filipa Krenusa, sopranisticu Andreu Marić i tenora Đanija Stipaničeva oduševili su zanimljivim izvedbama.

Dosad najuspješnije izdanje festivala završilo je hvalevrijednim programom Dva Barda: Držić i Shakespeare u organizaciji Ustanove u kulturi Grada Dubrovnika Dom Marina Držića i Midsummer Scene-a, u partnerstvu s Društvom prijatelja dubrovačke starine, Dubrovačkim simfonijskim orkestrom i Umjetničkom galerijom Dubrovnik. Kroz ovaj program I project ukazuje se na važnost i vrijednost ostavštine našeg Marina Držića. Najljepša slika hrvatske kulture tako je poslana u svijet, a već sljedećeg ljeta sasvim sigurno će privući brojne nove ljubitelje književnosti i kulture kako u grad Dubrovnik tako i u Hrvatsku.

Midsummer Scene je projekt Grada Dubrovnika i TZ Grada Dubrovnika, a u produkciji Brilliant Events Dubrovnik i Honey-tongued Theatre Productions Ltd. London. 

© 2022. Cro Portal. All rights reserved