Najnovije vijesti iz Blata i Hrvatske

Listopad 05, 2023

Totohost

Zahvaljujući ministru Vlahi Orepiću u Udbini Hrvati više nisu manjina

Ffe1991fca173b5b449421f2bfcb87a0

Popisom stanovništva iz 2011. godine u Udbini su Hrvati preko noći postali manjina, a srpska nacionalna manjina postala je većina. Tim popisom utvrđeno je da sveukupno na području Općine Udbina živi 1874 stanovnika od čega 958 Srba844 Hrvata te 72 drugih nacionalnosti. Ono što je odmah izazivalo sumnju je broj birača koji sukladno potvrdi ureda državne uprave Ličko-senjske županije iznosi 1756 birača.

Takvo stanje iako su još 2013. godine iznesene ozbiljne optužbe od strane ratnog veterana Maria Adrineka iz Udbine u regularnost popisa stanovništva (o čemu je pisao i Večernji list),  održavalo se sve  do prije neki dan kada je obećanje ministra Orepića sprovedeno u djelo i izvršenim provjerama na terenu izbrisano skoro pola fiktivno prijavljenog stanovništva od ukupnog broja stanovnika, većinom srpske nacionalnosti.

Mario Adrinek kao ratni veteran ne krije zadovoljstvo odlično obavljenim poslom policijskih službenika i činjenicom da Hrvati više nisu manjina na području Općine Udbina jer odnos srpske nacionalne manjine prema Hrvatima za vrijeme dok su bili fiktivna  većina bilo je skandalozno i ponižavajuće.

Konačno je došlo vrijeme da oni koji stvarno stanuju u Udbini na lokalnim izborima i odlučuju o sudbini mjesta u kojem su Hrvati i hrvatski narod  toliko patili ali ovaj put bez mogućnosti manipulacija uvezenim glasačima iz Beograda.