Login to your account

Username *
Password *
Remember Me
 
Zabilježena rekordno vruća noć u Splitu! Foto: Rade Popadić

Zabilježena rekordno vruća noć u Splitu!

Autor:  D.T. Kol 11, 2017

Nizu meteoroloških  temperaturnih rekorda koji su postignuti u četvrtak 10. kolovoza, dodan je još jedan.  Nakon što je u četvrtak izmjerena rekordno visoka temperatura mora, u  Splitu je „srušen“ 29 godina star rekord za najvišu minimalnu temperaturu zraka. U noći od četvrtka na petak 11. kolovoza temperatura zraka na DHMZ-ovoj postaji Split Marjan nije padala ispod vrućih 30 stupnjeva.

Minimalna temperatura zraka iznosila je 30,2°C, a dosad najviša minimalna temperatura iznosila je 30,0°C, što je izmjereno 6. srpnja 1988. godine. Tako je prošla noć u Splitu i službeno bila tek druga „vruća“ noć u povijesti mjerenja temperatura (od 1948. godine), javlja Crometeo.

Svi dani od početka mjeseca u Splitu su bili vrlo vrući, s najvišom dnevnom temperaturom od 35.0°C ili više. Ipak, za razliku od brojnih drugih mjesta, novi apsolutni temperaturni rekord nije postavljen. Najviša temperatura u aktualnom toplinskom valu je izmjerena 9. kolovoza i iznosila je 37.9°C. To je za 0.7°C manje od najviše temperature izmjerene u povijesti meteoroloških mjerenja u Splitu. A ona je izmjerena 5. srpnja 1950. godine i iznosi 38.6°C.