Login to your account

Username *
Password *
Remember Me
 
Dražen Keleminec došao u Srb: 'Nitko mi ne može zabraniti da dođem ovdje pa ni Milorad Pupovac!' Foto: A-HSP

Dražen Keleminec došao u Srb: 'Nitko mi ne može zabraniti da dođem ovdje pa ni Milorad Pupovac!'

Autor:  CroPortal I.K. Srp 27, 2016

U 15 i 30 sati završilo je obilježavanje ustanka u Srbu, a sudionici skupa i prosvjednici su se u miru razišli. Policija je izvijestila kako su snimali cijeli događaj kako bi kasnije mogli utvrditi je li bilo prekršitelja zakona. 

14:30 Predsjednik A-HSP-a, Dražen Keleminec ipak je došao u Srb, javlja dnevnik.hr. Priključio se skupini prosvjednika u samom Srbu koji se nalaze iza željezne ograde nedaleko od središnje "svečanosti".

Poručio je kako je u Hrvatskoj Milorad Pupovac i ministar MUP-a i predsjednik Hrvatske i predsjednik Vlade, ali i ministar financija.

"Nitko mi ne može zabraniti da dođem u Hrvatsku", rekao je Keleminec. 

13:30 Skupu se obratio Milorad Pupovac, predsjednik SNV-a. Poručio je onima koji ustanak u Srbu smatraju kontroverznim da pročitaju tekst Slavka Goldsteina o toj temi. Inače, Goldstein je priučeni povjesničar čije su povijesne opservacije najblaže rečeno upitne.     

12:45 Skupina prosvjednika s hrvatskim zastavama prekinula je govor bivšeg predsjednika Stjepana Mesića Thompsonovom pjesmom, izvještava N1. Naime, dio prosvjednika nalazi se u samom Srbu, ali iza željezne ograde koju čuva policija.  

"Došli smo prosvjedovati zbog neistine koja se ovdje dogodila, a koja se obilježava od strane državnih vlasti, a mi znamo da su tu pobijeni hodočasnici koji su išli na Dan Svete Ane, hodočastili u Borićevac i kad su se vraćali su pobijeni, a oni su to označili kao dan ustanka u Srbu", rekao je jedan od prosvjednika, prenosi pak dnevnik.hr.

Član HDZ-a Željko Glasnović rekao je kako je taj prosvjednički skup prijavljen i da u Hrvatskoj svi imaju pravo prosvjedovati.

"Nečuveno je da se slavi taj monstruozni zločin jer država koja slavi zločin nad svojim državljanima nema budućnost", poručio je Glasnović, prenosi spomenuti medij. 

12:15 N1 javlja kako su na početku svečanosti u Srbu djeca recitirali pjesme o Titu. Keleminec je prestao pružati pasivni otpor i otišao je u susjedni Borićevac na komemoraciju žrtvama ustanka u Srbu 1941.  

12:00 HRT izvještava kako je atmosfera u Srbu "svečana". Tek usputno spominju hrvatske prosvjednike. Objavili su i izjave lokalnih Srba koji kažu kako su ponosni na obilježavanje ustanka... 

11:20  Kako javlja dnevnik hr., policija ne pušta Dražena Keleminca u Srb! Naime, Prekršajni sud u Gračacu nedavno mu je zbog postavljanja šatora pokraj sramotnog spomenika, koji veliča četničko-partizanski ustanak u Drugom svjetskom ratu, na 6 mjeseci zabranio ulazak u taj grad! Stoji i kolona autobusa pred Srbom i s ostalim hrvatskim prosvjednicima... 

11:15 Odlične vijesti! Prosvjednici, među kojima je i čelnik Autohtone Hrvatske stranke prava Dražen Keleminec, kojem je sudski zabranjen ulazak u Srb, izdržali su na Ličkoj magistrali i policija ih je pustila prema Srbu! U ovim trenucima krenuli su prema tom mjestu...

_____________

Srpsko narodno vijeće i Savez antifašističkih boraca i antifašista Hrvatske obilježava točno u podne u Srbu 75. obljetnicu tzv. antifašističkog ustanka "naroda Like" 1941. godine.

Oko 10.30 sati u Bruvnu, mjestu pokraj Srba, okupili su se prosvjednici Hrvati koji prosvjeduju protiv obilježavanja "ustanka", javlja dnevnik.hr. Policija ih ne pušta u Srb pa su u znak protesta izašli na Ličku magistralu te blokirali promet. Pjevaju himnu "Lijepa naša domovino".

Inače, na "svečanosti" u Srbu govorit će Milorad Pupovac, predsjednik SNV-a, bivši predsjednik države i počasni predsjednik SABH-a Stjepan Mesić i predsjednik Antifašističke lige Zoran Pusić...

Uskoro opširnije...