Najnovije vijesti iz Blata i Hrvatske

Lipanj 14, 2024

Totohost

U Blatu na Korčuli održana smotra folklora i svečano zatvaranje blatskog ljeta 2019.

B67f3a05ed46fa7a4f19254f5d8a07d4

56. smotrom blatskog folklora i svečanim spuštanjem zastave blatskog ljeta u povijesnoj jezgri Blata, na Plokati, na blagdan Vele Gospe je službeno zatvoreno XXVII. blatsko ljeto.

“Kada mi dođe u sjećanje pročelje župne crkve Svih Svetih, pa onaj kampanel i ona loža na pijaci, mene stane tako moćno osvajati slika te prošlosti, boja kamena u zlatnim i surim tonovima...ne mogu da ne zinem O moje Blato”

ovim riječima pjesnika Šime Vučetića, napisanim iste godine kada je održana prva Smotra blatskog folklora, započeo je sinoćni program.

Stjepan Bačić, predsjednik Viteškog udruženja Kumpanjija, obratio se okupljenima i ujedno otvorio ovogodišnju 56. smotru folklora.

U dijelu programa koji je bio posvećen bogatstvu tradicijske baštine Blata, domaćini smotre članovi V.U. Kumpanjija, otplesali su četvorku ili kvadrilju, kotiljun, splet pokladnih plesova i Blatski tanac te na samom kraju Kumpanjiju ili “ples od boja” pod vodstvom kapitana Nikole Žaknića, barjaktara Josipa Žaknića i kapulara Ivana Gavranića.

Glazbeni dio večeri donio je nastupe muške klape Rikordo, benda Art Acoustic te Ivane Burić i Meri Cetinić.

Po završetku smotre uslijedila je svečana ceremonija zatvaranje kulturne manifestacije XXVII. blatsko ljeto.

U ime organizatora nazočnima se obratila ravnateljica ustanove u kulturi Blatski fižuli Ivana Sardelić, a potom i načelnik Općine Blato Ante Šeparović koji je službeno zatvorio XXVII. blatsko ljeto, dok su blatski kumpanjoli pod vodstvom kapitana Nikole Žaknića spustili festivalski barjak.

FOTOGALERIJA

Izvor: Blatski fižuli