Najnovije vijesti iz Blata i Hrvatske

Listopad 05, 2023

Totohost

Tvrđava sv. Nikole najbolje je očuvana šibenska tvrđava

3f2be57d56ca17f389e400f1f6af22c4

Župan Goran Pauk danas je na tvrđavi Sv. Nikole u Šibenskom kanalu održao konferenciju za novinare povodom uvrštenja naše tvrđave na UNESCO-ov Popis svjetske baštine.
Šibenik je uspješnom realizacijom ovoga projekta dobio drugi spomenik kulture pod UNESCO-ovom zaštitom nakon Katedrale Sv. Jakova koja je ovaj status dobila još 2000. godine.

- Neopisiv osjećaj ponosa bio je trenutak proglašenja, a ja mogu samo reći da sam ponosan na sve drage ljude koji su proteklih godina učinili lavovski posao da se ovo i ostvari. Šibensko-kninska županija i Javna ustanova Priroda uspješno su odradile pripremu opsežne nominacijske dokumentacije i Management plana, a sve u suradnji Ministarstvom kulture, bez čije pomoći ne bismo uspjeli u realizaciji ovog projekta. Tvrđava sv. Nikole najbolje je očuvana šibenska tvrđava i zasigurno je dostojna statusa spomenika kulture. UNESCO markica svrstala nas je u kartu svjetske baštine što predstavlja izuzetnu čast, ali i obvezu - kazao je župan Goran Pauk.

- Izuzetno smo ponosni na ovaj uspješan ishod priče koju smo započeli još 2010. projektom Turističke valorizacije Kanala sv. Ante u Šibeniku, a upravo nominacija tvrđave sv. Nikole sa buffer zonom odnosno Kanalom sv. Ante nam je potvrdila da smo ispravno postavili cijelu priču od samog početka. Zahvaljujem županu Goranu Pauku i županijskoj administraciji bez čije pomoći ne bismo realizirali ovaj projekt - kazala je ravnateljica Javne Ustanove Priroda Šibensko-kninske županije Anita Babačić Ajduk, te naglasila kako je zajednička nominacija s talijanskim i crnogorskim projektima od izuzetne važnosti za  marketing i buduća apliciranja zajedničkih projekata kao i za razmjenu međunarodnih iskustava u upravljanju kulturnim dobrima.

Podsjetimo, na 41. zasjedanju UNESCO-ova Odbora za svjetsku baštinu održanom u Krakovu,  tvrđava sv. Nikole upisana je na Popis svjetske baštine UNESCO-a među šest odabranih fortifikacijskih utvrda Hrvatske, Italije i Crne Gore u sklopu nominacije "Obrambeni sustavi Republike Venecije u razdoblju od 15. do 17. stoljeća".