Najnovije vijesti iz Blata i Hrvatske

Prosinac 09, 2022

Totohost

Tolušić: Europska komisija naš je saveznik i partner na putu efikasnog korištenja EU sredstava

0776cd174c6a8feb115a5ad1770aa06a

U petak 13. svibnja 2016. godine, ministar regionalnoga razvoja i fondova Europske unije Tomislav Tolušić, povjerenica Europske komisije za regionalnu politiku Corine Cretu, župan Dubrovačko-neretvanske županije Nikola Dobroslavić i njihovi suradnici, sastali su se u Dubrovniku kako bi razgovarali o mogućnostima korištenja 10,7 milijardi eura EU sredstava koje su Hrvatskoj na raspolaganju.

''Sastanci s povjerenicom Corine Cretu, ali i drugim predstavnicima Europske komisije, pokazatelj su novog pristupa, nove politike, predanosti i proaktivnosti ove Vlade, ali i partnerskog pristupa i odlučnog stava Europske komisije da pomogne Hrvatskoj na putu učinkovitije apsorpcije EU fondova'', izjavio je ministar Tolušić.

Na sastanku se razgovaralo o pojednostavljenju procedura i sustava EU fondova, jačanju administrativnih kapaciteta, strateškim projektima u Hrvatskoj i izgradnji Pelješkog mosta, ali i o preostalim sredstvima iz financijskog razdoblja 2007. – 2013.

Svi sudionici složili su se kako je potrebno poduzeti sve moguće mjere kako Hrvatska više ne bi došla u situaciju „spašavanja“ sredstava, već ih efikasno koristila u cilju pametnog upravljanja gospodarskim i regionalnim razvojem zemlje.

Nakon sastanka, povjerenica Cretu i ministar Tolušić posjetili su Zračnu luku Dubrovnik, primjer uspješnog projekta u sektoru prometa koji će se realizirati uz pomoć EU sredstava. Ministar Tolušić izjavio je kako je žalosno što nije bilo više ovakvih projekta i naglasio da kao glavni koordinator sustava EU fondova, neće dopustiti da se ovakav scenarij ponovi u nadolazećem razdoblju.