Najnovije vijesti iz Blata i Hrvatske

Srpanj 13, 2024

Totohost

Srbi su 19. kolovoza 1991. napali Pakrac, te su poraženi za manje od četiri sata

0f4f3d9b01e664b52ec241da315f1972

Na današnji dan,  19. kolovoza 1991. godine u 3 sata ujutro uslijedio je kombinirani , dugo pripremani , pješačko-artiljerijski napad srpskih terorista na grad Pakrac. Glavnina napada bila je usmjerena na Policijsku postaju u Pakracu u kojoj je nalazilo tridesetak hrvatskih policajaca.

Do večernjih sati srpski teroristi osvojili su skoro grad osim policijske postaje koja se održala zahvaljujući iznimnoj hrabrosti i požrtvovnosti policajaca. Borbe su vođene cijeli dan i policijska stanica nije osvojena.

Pakračkim braniteljima u pomoć je stigla specijalna policija Omega  iz Bjelovara i ATJ Lučko, nakon osamnaest sati probijanja zapriječenim prometnicama. Oko 20,00 sati ATJ Lučko i SJP "Omege" započele su napad na položaje srpskih terorista u Pakracu.
Policijska postaja je oslobođena do 22,00 sata nakon čega su nastavljene borbe do 23,30 kada su poražene srpske terorističke snage u Pakracu. Nakon predaha, oko 4,30 sati hrvatske snage izvele su protuudar i prema brdu Omanovac, kada su srpski teroristi izbačeni iz naselja Japaga, Šeovica, Kraguj.

Nastavak "čišćenja" srpskih terorista omeli su Mig-ovi JNA, nakon čega je iz Beograda uslijedila prijetnja prema Zagrebu, te su djelovanja specijalnih jedinica MUP-a zaustavljena. Akcija u Pakracu bila je tek dio šireg srpskog napada. Naime, 19. 8. 1991. JNA i četnici vatrom iz minobacača i strojnica počeli su pucati po civilnim objektima u Osijeku. Gađane su stambene četvrti u središtu grada, zgrada općinske uprave, energetska, vodovodna i druga postrojenja u tvornici "Saponia". Vatra je otvorena s poligona "C", gdje se nalazi samohodni divizion naoružan oružjem od 122 mm i koordiniran je s vatrom iz tenkova Vojvođanskog korpusa iz smijera Bijelog Brda i s napadom minobacača od 122 mm s četničkih položaja u Tenji. Pogođena je osječka katedrala, a u tom napadu poginula je jedna žena i dijete.

U Policijskoj postaji Daruvar istoga dana su se pobunili policajci - Srbi, odnijeli su naoružanje i vozila i kao taoce poveli pet policajaca – nesrba, Istovremeno grad je napadnut pješaštvom i minobacačkom paljbom. U Belom Manastiru teroristi su 19. 8. 1991. pucali na policijsku ophodnju pri čemu su lakše ranjena dva policajca. Poginula su i dva terorista.