Najnovije vijesti iz Blata i Hrvatske

Listopad 05, 2023

Totohost

Šimun Anđelinović okupio gradonačelnika, župana, šefove policije, KBC-a , sudova...

3219359f05c373d6082edb9f8112af16

Na Sveučilištu u Splitu u ponedjeljak, 4. rujna, održan je sastanak kojem su uz domaćine prof. dr. sc. Šimuna Anđelinovića, rektora Sveučilišta u Splitu i prorektora prof. dr. sc. Marka Rosića nazočili Blaženko Boban, splitsko-dalmatinski župan, Andro Krstulović Opara, splitski gradonačelnik, kontraadmiral Predrag Stipanović, zapovjednik Hrvatske ratne mornarice, Slobodan Marendić, načelnik Policijske uprave splitsko-dalmatinske, Marija Majić, v.d. predsjednice Županijskog suda u Splitu, Goran Čolak, predsjednik Općinskog suda u Splitu te prof.prim.dr.sc. Julije Meštrović, dr.med., zamjenik ravnatelja Kliničke bolnice Split, dok su se zbog prethodno preuzetih obveza ispričali mons. dr. Marin Barišić, splitsko-makarski nadbiskup i Ivica Kusić, pročelnik Područnog ureda Dalmacija Porezne uprave.

Sastanak je organiziran na inicijativu rektora Anđelinovića s ciljem da se diskusijom o važnim temama razmijene iskustva te djelovanjem u zajedništvu i sinergiji pruži pomoć u formiranju inicijativa, pokretanju projekata, što bi rezultiralo i predlaganjem konkretnih rješenja na dobrobit Grada i Županije, odnosno Urbane aglomeracije Splita, ali i naše domovine u cjelini. Ideja je da sastanci postanu dobra tradicija te da se odvijaju na mjesečnoj bazi na određenu temu, a uz prisustvo gore navedenih čelnika, po potrebi i po temama, sastanku bi nazočili i drugi čelnici važnih ustanova i/ili institucija.

Uvažene goste, koji su redom pozdravili ovu inicijativu, rektor Anđelinović je upoznao s aktivnostima Sveučilišta u Splitu te nastojanjima da se unapređenjem obrazovno-znanstvenih procesa pridonese napretku hrvatskoga gospodarstva i društva.  Na prvom sastanku sudionici su se dotakli brojnih tema, među ostalim je župan Boban istaknuo iseljavanje mladih, kao jedan je od najvećih problema. Županija je već započela i s rješavanjem problematike neiskorištenih objekata, u izradi je njihov popis, jer ih se prenamjenom želi privesti svrsi i iskoristiti za edukacijske centre, dati na korištenje sportskim udrugama itd.

Gradonačelnik Andro Krstulović Opara je na sastanku dao i analizu splitskog proračuna, istaknuvši da je splitski po glavi stanovnika 2,7 puta manji od dubrovačkog te 1,6 puta od zadarskog. Kao jedan od gorućih problema Splita i Županije na sastanku je istaknuta prometna infrastruktura. Zapovjednik Stipanović je iskazao zadovoljstvo dobrom suradnjom HRM-a, odnosno MORH-a i Sveučilišta, kazavši kako bi iduće jeseni trebala biti upisana prva generacija studenata Vojnog pomorstva.

Načelnik Marendić je naglasio važnost dobre suradnje policije s drugim institucijama te iznio odličnu vijest kako je nedavno zaposleno 70 mladih ljudi. Zamjenik ravnatelja KBC-a Meštrović je prisnažio kako je i bolnica ove godine dobila 60 specijalizacija te kako je osigurano 50 milijuna kuna za kupnju opreme, prema projektu kojeg su završili za tri mjeseca.

Na kraju sastanka je dogovoreno kako će domaćin idućeg biti Splitsko-dalmatinska županije, odnosno župan Blaženko Boban, a glavna tema sastanka će se utvrditi naknadno.