Najnovije vijesti iz Blata i Hrvatske

Listopad 05, 2023

Totohost

PROMETNA PROGNOZA: Spremate li se na put, spremite se i za velike gužve na cestama!

5937f741237693bc434dc4d961ec0148

Blagdan Velike Gospe, 15. kolovoza, tradicionalno se obilježava u većini europskih država iz kojih dolazi velik broj turista na našu obalu, a budući da je to ponedjeljak, mnogi će iskoristiti produženi vikend za odmor. Također, vjernici ih Hrvatske, pohodit će mnogobrojna marijanska svetišta u Sinju, Krasnom, na Trsatu u Rijeci, u Aljmašu i Mariji Bistrici u kojima očekujemo pojačan promet i gužve već od ranih jutarnjih sati, prognozira HAK i upozorava vozače na gužve koje bi mogle potrajati i tijekom noći.

Dio putnika uputilo se u smjeru mora već u petak, dok u subotu, 13. kolovoza, na put kreće podjednak broj vozila, i u smjeru mora i u povratku s ljetovanja prema kontinentalnom dijelu zemlje. Mnogi će se od vozača naći u koloni na naplati Lučko na ulasku na autocestu A1 gdje se očekuju najveće gužve i zastoji tijekom cijele subote iz smjera zagrebačke obilaznice (A3), i to iz smjera čvora Jankomir i čvora Buzin.

Već tijekom prijepodneva očekuju se kolone na Istarskom ipsilonu, pred tunelom Učka u smjeru Rijeke i prema graničnim prijelazima Kaštel i Plovanija, kao i na autocesti A2 Zagreb-Macelj u smjeru graničnog prijelaza Macelj koje će potrajati cijeli dan.

Pojačanog prometa bit će na svim glavnim cestovnim pravcima: A1 Zagreb-Split-Ploče i A6 Rijeka-Zagreb, u oba smjera, A4 Zagreb-Goričan također u oba smjera, te A3 Bregana-Lipovac u smjeru Bregane.

Na naplatnoj postaji Trakošćan (A2 Zagreb-Macelj), tijekom subotnjeg poslijepodneva, očekivati se mogu kolone na izlasku prema graničnom prijelazu Macelj koje bi mogle potrajati do večernjih sati.

Što se tiče nedjelje 14. kolovoza i ponedjeljka 15. kolovoza, iz HAK-a ističu da će pojačan promet biti cijeli dan na svim cestovnim pravcima prema unutrašnjosti. Gužve se očekuju ponovno na Lučkom (izlazak s autoceste A1/A6), Istarskom ipsilonu, Krčkom mostu, kao i na autocestama A2 Zagreb-Macelj (naplata Trakošćan) i A4 Zagreb-Goričan, te na A3 Bregana-Lipovac (naplata Zagreb-istok). Preporuka je da se za izlazak s autoceste A1, umjesto Lučkog, koristi naplatna postaja Demerje gdje se, osim ENC-om, cestarina može platiti kreditnim i debitnim karticama, a subotom će biti omogućeno i gotovinsko plaćanje cestarine.

Tijekom cijelog vikenda na većini graničnih prijelaza očekuju se čekanja, a izraženije kolone bit će na prijelazima sa Slovenijom, Mađarskom, Bosnom i Hercegovinom i s Crnom Gorom. Duža čekanja očekuju se na ulasku na Bajakovu.

Duža čekanja očekuju se u trajektnim pristaništima te u lukama Zadar i Split. 

Dionice na kojima tijekom vikenda vrijede zabrane za teretna vozila možete provjeriti ovdje, a savjete kako što lakše podnijeti gužvu pročitajte u našem tekstu:

>>> Savjeti uz koje ćete lakše podnijeti gužve na cestama!