Najnovije vijesti iz Blata i Hrvatske

Listopad 05, 2023

Totohost

Princ Charles i Camilla u šetnji Zagrebom, sastali se i s premijerom Oreškovićem

51a3864ed3ad604d2340c3f8fe249f94

Predsjednica Republike Kolinda Grabar-Kitarović primila je Njihove kraljevske visosti, princa od Walesa i vojvotkinju od Cornwalla koji su svečanim dočekom u Uredu predsjednice započeli dvodnevni posjet Republici Hrvatskoj.

Nakon intoniranja himni i pregleda počasne hrvatske postrojbe, predsjednica Grabar-Kitarović i članovi hrvatskog izaslanstva održali su sastanak s Njihovim kraljevskim visostima. Tijekom sastanka, Predsjednica Republike upoznala je princa od Walesa i vojvotkinju sa svim postignućima koje je Hrvatska ostvarila od njegova posljednjeg posjeta Republici Hrvatskoj prije dvadeset godina.

Princu Charlesu ovo je peti posjet Hrvatskoj, a u razgovoru se prisjetio prvog boravka prije gotovo četrdeset godina te svojih posjeta Dubrovniku, Splitu i Brijunima. Predsjednica Republike pozvala je princa Charlesa i kraljevsku obitelj da nastave dolaziti te provoditi svoje ljetovanje u Hrvatskoj.

Nakon razgledavanja Gornjega grada, kraljevski se par sastao i s hrvatskim premijerom Tihomirom Oreškovićem i njegovom suprugom Sanjom. U dvorištu Banskih dvora potom je održano predavanje o obnovi te zgrade nakon raketiranja u Domovinskom ratu 1991. godine.

Imajući u vidu sutrašnji odlazak Njihovih visočanstava u Osijek, Predsjednica Grabar-Kitarović posebno se osvrnula na izniman uspjeh procesa mirne reintegracije, koji je zahtijevao vizionarstvo i hrabrost, te se time potvrdio kao jedan od najuspješnijih mandata UN-a.

Princ od Walesa osobit je interes pokazao za stanje i mogućnosti hrvatskog gospodarstva u okviru Europske unije, a osvrnuvši se na značaj ulaganja u mlade, istaknuo je vrlo uspješni britanski program Chevening stipendija kroz koji je iz Hrvatske stipendirano stotinjak uspješnih polaznika.

Predsjednica Republike organizirat će danas u Uredu predsjednice svečanu večeru u čast Njihovih kraljevskih visosti, princa od Walesa i vojvotkinje od Cornwalla na kojoj će, uoči zdravica Predsjednice i Princa, biti razmijenjeni pokloni.