Najnovije vijesti iz Blata i Hrvatske

Listopad 05, 2023

Totohost

Ovo je općina u Hrvatskoj u koju se mladi rado vraćaju, u čemu je tajna?

A955a3de9afa2794fbaf8cc2473586cb

U zapadnom dijelu Karlovačke županije, tik uz granicu sa Slovenijom smjestila se općina Kamanje. Ubraja se u red manjih općina u Hrvatskoj, ali je vrlo uspješna zahvaljujući izuzetno razvijenom malom i srednjem poduzetništvu. Zaposlenost je velika, tu se mladi rado vraćaju nakon studija, zasnivaju obitelji... Najveća im je posebnost u tome što su u desetak godina koliko postoje povukli milijune kuna iz Europskih fondova, prenosi HRT. 

''Na 1100 stanovnika imamo 30-ak gospodarskih subjekata od toga 420 radnih mjesta direktno u proizvodnji i prilično visoku zaposlenost'', otkriva Damir Mateljak, načelnik općine Kamanje.

Zapravo imaju toliku zaposlenost da za javne radove angažiraju ljude iz drugih općina iz kojih mnogi i inače dolaze u Kamanje raditi. Joža Hribljan radi u prijevozničkoj tvrtci koja zapošljava 25 radnika, a imaju još nekoliko popratnih djelatnosti poput pizzerije, kafića – koji su u Kamanju tijekom dana prazni jer ovdje svi rade. Za turiste imaju i nekoliko soba za iznajmljivanje.

''Nije to čudno, jer turizmu posebno posvećuju pažnju u ovome mjestu. Općina je smještena na lijepom prostoru uz rijeku Kupu i upravo je turizam jedan od čimbenika u koji najviše ulažemo što se tiče infrastrukture'', ističe načelnik Mateljan.

Djeci općine Kamanje osigurana je svijetla budućnost u njihovom rodnom mjestu, pa oni vjerojatno neće svoju sreću tražiti izvan granica Lijepe naše.