Najnovije vijesti iz Blata i Hrvatske

Listopad 05, 2023

Totohost

Nekoliko dana možemo odahnuti, no ubrzo stiže novi toplinski val (VIDEO)

1387325ab956c8c74bb3ab7914759e29

Nekoliko iznimno vrućih ljetnih dana je za nama, a sada napokon možemo malo i odahnuti. Kiša je osvježila dio Hrvatske i temperature su 3. dana srpnja nešto niže nego proteklih dana. Meteorolog HRT-a Zoran Vakula rekao je da je vrlo vjerojatno da će i srpanj i kolovoz diljem zemlje biti iznadprosječno topli, čak i u odnosu na posljednje klimatološke razdoblje 1981. - 2010., koje je toplije od onoga 1961. - 1990. Dodao je da je u mnogim mjestima moguće i izraženije odstupanje od prosjeka temperatura u lipnju.

Da će toplinskih upozorenja još biti potvrđuje i Državni hidrometeorološki zavod prema čijoj naz prognozi visokih +30 Celzijevih stupnjeva očekuje već sljedećeg vikenda. I tijekom nadolazećeg tjedna suočavat ćemo se s visokim temperaturama koje će gravitirati prema visokih 30 Celzijevih stupnjeva.

Vakula je za HRT najavio da su iznadprosječne temperature moguće i od kolovoza do kraja godine, no postoji mogućnost da će izračuni to još promijeniti pa ostaje još malo pričekati. Kada je riječ o dugoročnim prognozama, na umu možemo imati riječi jednog od vodećih svjetskih stručnjaka, dr. sc. Roberta Buizze koji je rekao da su dugoročne prognoze neuspješne zbog dva razloga: prvo, jer ne znamo precizno početno stanje atmosfere, koje je osnovni uvjet za daljnje numeričko izračunavanje, primjerice vrijednost temperature, vjetra i tlaka zraka nad cijelom zemaljskom kuglom i drugo, jer modeli, čak i oni najbolji, daju nam samo približan opis atmosfere i procesa (primjerice interakcije između oblaka i zračenja) koji utječu na razvoj vremena.

Svjetska meteorološka organizacija sredinom lipnja objavila je zanimljiv video o vremenskim promjenama kojima svijet svjedoči, a doista ga je vrijedno pogledati i posvijestiti: