Login to your account

Username *
Password *
Remember Me
 
Muzej policije izlaže krivotvorene umjetnine Foto: MUP

Muzej policije izlaže krivotvorene umjetnine

Autor:  D.T. Kol 11, 2017

Nakon predstavljanja izložaka krivotvorenih umjetnina prošle godine u Zagrebu, Muzej policije ove godine dio svoje Kriminalističke zbirke predstavlja u Gradskom muzeju u Varaždinu.

Izložba će biti svečano otvorena u Gradsko muzeju Varaždin (Palača Herzer) na Franjevačkom trgu u petak, 11. kolovoza, u 20 sati. Njen je razgled moguć do 24. rujna.

Kako je zbirka u stalnom nastajanju na ovoj će ih izložbi biti nešto više za nekoliko novonabavljenih izložaka (šezdeset slika i četiri skulpture) nego što ih je bilo izloženo u Zagrebu, a od zvučnijih imena izlažemo krivotvoreni rad potpisan imenom čuvenog talijanskog slikara Amedea Modiglianija (1884.-1920.)
Da je riječ o krivotvorinama povjesničarima umjetnosti, akademskim slikarima i likovnim kritičarima ponekad je dovoljan detaljan vizualan pregled, dok su neke krivotvorine identificirali sami umjetnici ili članovi njegove obitelji. No ipak, neke od krivotvorina su vještačene raznim metodama u laboratorijima kao što su Hrvatski restauratorski zavod ili MUP-ov laboratorij u Centru za forenzična ispitivanja, istraživanja i vještačenja.

Izložba je namijenjena svim interesnim i dobnim skupinama, te je edukativnog karaktera jer se njome želi poučiti građane da lakovjerno ne nasjedaju na oglase tipa: "Prodaje se povoljno originalni Murtić. Cijena - sitnica."
Popratni program ove izložbe čine tematska predavanja i filmske projekcije.