Najnovije vijesti iz Blata i Hrvatske

Lipanj 14, 2024

Totohost

Dobri ljudi, pomognite Veljku Mariću!

Ef76ec555f88001101e0e225c3aa91e9

Posjetio sam Veljka Marića, jednog od najvećih hrvatskih mučenika, čovjeka kojeg su bez dokaza u Beogradu osudili na strašnih – 12 godina robije. Trenutačno, kao što je poznato, nalazi se kod kuće, u krugu obitelji, jer su mu odobrili tri mjeseca prekida kazne iz zdravstvenih razloga. O njegovoj životnoj kalvariji dosad sam objavio knjigu s nazivom "Nisam kriv" ("Tonimir", Varaždinske Toplice), u kojoj donosim pregršt dokumenata koji to i potvrđuju.

Marić je već više od šest godina na robiji. Najprije je bio u srpskim zatvorima, a od prošle godine nalazi se u hrvatskima. Trenutačno je u Glini. U taj se zatvor, na daljnje izdržavanje kazne, vraća 18. srpnja ove godine.

Priča da se preporodio otkada je pušten na liječenje, tim više što je to bio zadnji trenutak, jer mu je bolest, prije svega ona koju je „zaradio“ u srpskim logorima, toliko uznapredovala da je već pomislio kako mu nema spasa. Sada svako malo odlazi liječniku, a u međuvremenu obavio je i jednu operaciju.

Zajedno sa suprugom Marijanom te troje djece: Karlom (17), Filipom (13) i Patrikom (12), žive od njezine mjesečne plaće, jer drugih primanja nemaju. A ona nema veliku plaću, jer radi kao spremačica u jednoj školi, do koje svakodnevno putuje nešto manje od dvadeset kilometara. No, ne žali se, jer kaže, barem ima kakav-takav posao.

Veljko je iznimno zahvalan ministru branitelja Tomi Medvedu. Zahvaljujući njemu, relativno brzo nakon privremenog izlaska iz zatvora, pružena mu je sva adekvatna zdravstvena pomoć. Međutim, kad je po povratka iz srbijanskog zatvora bio u Remetincu, tamo ga je posjetio i bivši ministar Predrag Matić-Fred. Taj je mnogo obećavao, a baš ništa konkretno nije učinio! Na taj način Matić je „odradio“ manje-više čitav svoj mandat. Jednom riječju, bio je i ostao – politički šarlatan!

Nakon posjeta Matića, umjesto da sam završio u bolnici, ja sam se našao u glinskom zatvoru – kaže Marić.

I što reći na kraju? Pozivamo sve koji mogu i žele pomoći obitelji Veljka Marića da im pošalju određenu financijsku pomoć, da izdrži odlazeći gotovo svakodnevno na liječenje iz svoga mjesta u Zagreb.
Meni je to teško reći, ali pomoć mi je uistinu potrebna – veli. Naime, i prije je bilo dobrih ljudi, kojima od srca zahvaljujem, pa se nadam da će ih biti i sada.

A obitelji Marić možete pomoći na ovu adresu: Marijana i Veljko Marić, Lončarica 8, 43290 Grubišno Polje, mob. 091-932-5558.