Najnovije vijesti iz Blata i Hrvatske

Listopad 05, 2023

Totohost

Miodrag Demo primio obitelj poginulog vojnika

0d7764695c55c5d1c3edadce4a2a2cb9

Slovački vojnik Igor Rigo poginuo je kao vojnik UNPROFOR-a tijekom Domovinskog rata 1993. na području Ličkog Osika. On je prvi vojnik Republike Slovačke koji je stradao u međunarodnim vojnim operacijama. Veterani Domovinskog rata RH pomogli su Uniji ratnih veterana Republike Slovačke da lociraju mjesto pogibije vojnika te je na istom mjestu podignuta spomen-ploča.

Na današnjem prijemu uručena su priznanja zaslužnim predstavnicima Republike Hrvatske koji su pružili potporu podizanju spomen-ploče. Predsjedniku Odbora za ratne veterane Miodragu Demi i pomoćniku ministra branitelja Stjepanu Sučiću  uručene su medalje mira Unije ratnih veterana Slovačke, a plaketa Unije uručena je umirovljenome bojniku Denisu Dekoviću.

Obraćajući se nazočnima, predsjednik Odbora za ratne veterane Miodrag Demo zahvalio se na priznanju, istaknuvši vrlo dobru suradnju dviju zemalja na različitim područjima.  Posebno je naglasio važnost zajedništva na putu ostvarenja mira.

Zastupnik češke i slovačke nacionalne Vladimir Bilek podsjetio je da se doprinos jednog čovjeka koji je dao život za mir u našoj domovini ne može ničim mjeriti. -Kompletne slovačke jedinice koje su djelovale u okviru UNPROFOR-a nisu samo branile mir u našoj zemlji, nego su pomagale i tijekom obnove na ratom pogođenim područjima, dodao je Bilek.

Majka poginulog slovačkog vojnika Eva Rigova ovom je prigodom zahvalila svima koji su pružali potporu podizanju spomen-ploče te tako omogućili sjećanje na pogibiju njezinog sina.