Najnovije vijesti iz Blata i Hrvatske

Listopad 05, 2023

Totohost

Kolinda Grabar-Kitarović u Canberri: Hrvatska je iznimno ponosna na australske Hrvate

4871edc72c8925d024a55a86241dbd48

Predsjednica Republike Hrvatske Kolinda Grabar-Kitarović se u glavnom gradu Australije, Canberri, susrela s Glavnim guvernerom Australije Nj. E. Peterom Cosgroveom.

Nakon srdačne dobrodošlice u Government Houseu Predsjednica Republike zahvalila je domaćinu, australskom narodu i hrvatskoj zajednici u Australiji te je istaknula kako je počašćena biti prvom predsjednicom Republike Hrvatske u državnom posjetu dvadeset i dvije godine nakon posjeta prvog hrvatskog predsjednika dr. Franje Tuđmana. Predsjednica Republike kazala je australskom kolegi kako je Hrvatska iznimno ponosna na australske Hrvate.

Predsjednica Grabar-Kitarović naglasila je kako su Hrvatska i Australija dvije prijateljske države  koje dijele zajedničke vrijednosti zapadnih demokracija, teže vladavini prava, poštivanju ljudskih prava i sloboda te rade na ostvarivanju održivog gospodarstva, istovremeno brinući za okoliš i boreći se protiv klimatskih promjena.

U nastavku, Predsjednica Republike kazala je kako obje zemlje stoje rame uz rame u Afganistanu i brane svoje države, ali isto tako i globalni mir i sigurnost. Iskazala je poštovanje hrabrim australskim vojnicima za njihov angažman.

Predsjednica Republike posebno je naglasila kako je ova godina od osobitog značaja za obje države jer se obilježava četvrt stoljeća od uspostave diplomatskih odnosa, koji svakim danom sve više jačaju,  što je poticaj daljnjem razvijanju i unaprjeđivanju hrvatsko-australskih odnosa.

- Članstvo Hrvatske u Europskoj Uniji dodatno je pridonijelo razvoju odnosa dviju država i jačanju suradnje te je time omogućilo daljnji razvoj i suradnju - kazala je Predsjednica.

Hrvatska nastoji pomagati hrvatskoj zajednici u Australiji u očuvanju hrvatske kulture i jezika. Njihova požrtvovnost u očuvanju nacionalnog identiteta i jačanju veza između dvaju naroda je izniman doprinos u učvršćivanju sveobuhvatnih hrvatsko-australskih odnosa.

U večernjim satima održan je prijem u Veleposlanstvu Republike Hrvatske u Canberri. U obraćanju nazočnima, Predsjednica je naglasila kako je veliki dio svog dosadašnjeg  mandata posvetila povezivanju iseljene i domovinske Hrvatske te kako to namjerava u buduće još intenzivnije činiti.

Hrvatsko se iseljeništvo, dodala je Predsjednica, mnogo puta dokazalo kao važan sudionik u izgradnji stabilnog društva u dinamičnom i zahtjevnom procesu našeg demokratskog i gospodarskog razvitka.

­- Tu više puta iskazanu odlučnost i spremnost na pomoć svojoj Domovini ne smijemo zaboraviti i na tome smo vam duboko zahvalni -  kazala je hrvatska Predsjednica.