Najnovije vijesti iz Blata i Hrvatske

Listopad 05, 2023

Totohost

Kolinda Grabar-Kitarović s australskim premijerom Turnbullom o brodogradnji, lukama i turizmu

Bb9b250443dc34308e298da5c5767374

Predsjednica Republike Hrvatske Kolinda Grabar-Kitarović u Canberri se susrela s predsjednikom Vlade Australije Malcolmom Turnbullom. Razgovarali su o snažnoj i cijenjenoj zajednici Hrvata u Australiji koja je iznimno pridonijela izgradnji države.

Predsjednica Republike i predsjednik Vlade razgovarali su o svim mogućnostima osnaživanja gospodarske i društvene suradnje između dviju država. U tom kontekstu razgovarali su i o sklapanju ugovora o izbjegavanju dvostrukog oporezivanja. Predsjednik Vlade Australije izrazio je osobnu spremnost za ubrzavanje postupka postizanja ovog ugovora.

Posebno su se dotakli mogućnosti suradnje na području brodogradnje te povezivanja naših luka, odnosno snažnijeg korištenja hrvatskih luka kao vrata srednje Europe. Razgovarali su o mogućnostima suradnje na području turizma. Značajan dio razgovora bio je posvećen Inicijativi triju mora, svim aspektima suradnje dvanaest država članica Europske unije.

Predsjednica je tom prilikom predala predsjedniku Vlade Australije Malcolmu Turnbullu katalog s više od 150 projekata spremnih za investitore, koji je predstavljen na Sastanku na vrhu Inicijative u Varšavi. Dodatan naglasak stavljen je i na razgovor o važnosti energetske neovisnosti te u tom kontekstu i izgradnje terminala za ukapljeni zemni plin (LNG) na otoku Krku, imajući u vidu i rastući australski udio u svjetskom izvozu ukapljenog zemnog plina.

Predsjednica Republike Hrvatske i predsjednik Vlade Australije razgovarali su i o sigurnosnim izazovima s kojima se svijet danas susreće, posebice međunarodnom terorizmu, ali i promjenama koje uzrokuju velike migracije.

U kontekstu skorog početka pregovora o slobodnoj trgovini između Europske unije i Australije Predsjednica Republike je istaknula potporu Republike Hrvatske sklapanju tog sporazuma. Razgovarali su o Brexitu i budućnosti Europske unije u kontekstu svih izazova s kojima se Europa i svijet danas susreću.

Predsjednica Grabar-Kitarović se nakon susreta s predsjednikom Vlade Turnbullom, susrela i sa Stephenom Parryem, predsjednikom Senata, Tonyem Smithom, predsjednikom Predstavničkog doma te Billom Shortenom, vođom oporbe.

Posjet Canberri Predsjednica Republike završila je predavanjem na Australskom institutu za međunarodne poslove na temu hrvatske vanjske politike. Glavni naglasak predavanja bio je na važnosti asertivne i proaktivne vanjske politike u dinamičnim globalnim okolnostima.

Četvrti dan državnog posjeta Australiji i Novom Zelandu Predsjednica je završila susretom s Hrvatima iz nekoliko hrvatskih klubova u Melbourneu i okolici.