Najnovije vijesti iz Blata i Hrvatske

Listopad 05, 2023

Totohost

Kardinal Bozanić: Trebamo obnavljati žar pouzdanja u sebe, u naše zajedništvo i u mogućnost promjene na bolje

F4a51cb98112a3d879856e0d66de3464

Zagrebački nadbiskup kardinal Josip Bozanić predvodio je euharistijsko slavlje svetkovine Uznesenja Blažene Djevice Marije u Marijinom svetištu u Mariji Bistrici.

Na početku svoje homilije Kardinal je podsjetio na riječi Drugog vatikanskog koncila koji nam Mariju pokazuje u njenoj odabranosti da bude Majka Božja te uznesena na nebo ostane primjer koji nam je slijediti, ali i potvrda sigurne nade i utjehe na našem putu prema vječnosti.

"Dragi vjernici, i mi smo se danas došli pokloniti našoj kraljici na nebo uznesenoj, Majci Isusa Krista i službenici Boga živoga. Svatko od nas došao je pred nju s darom svojega života, onakav kakav jest: sa svojim strahovima i nadanjima, radostima i žalostima, došli smo joj povjeriti i svoje probleme i zahtjevnost njihova rješenja, došli smo s ranama na duši i tijelu misleći i na tolike naše bližnje, misleći na poseban način na nemire koji se događaju u svijetu; došli smo umorni jer smo odlučili privezati lađu svoga života u sigurnu luku. Jer, kao vjernici znamo da ništa što se događa oko nas ili u nama ne može utjecati na istinu o Marijinu uznesenju na nebo, ali njezino Uznesenje, i istina da nas neprestano zagovara kod svojega Sina, može utjecati na nas i na sve oko nas, može preobraziti ovu našu, često tjeskobnu, svakodnevicu u istinsku radost življenja", rekao je kardinal Bozanić.

On je u svojoj propovijedi progovorio i o situaciji u Hrvatskoj:

"Dragi vjernici, ima puno dobra u našoj sredini. U našem narodu živi jaka svijest solidarnosti koja se očituje u suočavaju s nevoljama i potrebama ljudi. Potrebno je čuvati spomen na velikodušne, hrabre i jednostavne geste naših ljudi kad su se susretali s potrebama drugih. Trebamo obnavljati žar pouzdanja u sebe, u naše zajedništvo, u mogućnost promjene na bolje, jer ovaj narod želi živjeti dostojno, želi bolju budućnost za sebe i za svoju djecu. Ovaj narod, jer ga je oduvijek resila miroljubivost i osjećaj za pravdu, umoran je od toga da istinu o svojoj povijesti mora tražiti na sudovima izvan svojih granica. Stoga želi da se u Domovini stvore uvjeti za pravni i zakonodavni sustav u koji se može pouzdati", poručio je između ostalog kardinal Josip Bozanić. 

Izvor: www.zg-nadbiskupija.hr