Najnovije vijesti iz Blata i Hrvatske

Listopad 05, 2023

Totohost

Hrvatska Srbiji ipak dala zeleno svjetlo za pristup Europskoj uniji!

0d4be46703e4caec7901c928d2f5e122

 

Prema neslužbenim informacijama RTS-a, Hrvatska je Srbiji ipak dala pisanu suglasnost za otvaranje pregovaralačkog poglavlja u pregovorima s Europskom unijom. Naime, Hrvatska je jedina od 28 zemalja članica EU koja Srbiji nije dala prolaz za nastavak otvaranja spomenutg poglavlja u lipnju, iako su neke zemlje članice, osobito Njemačka, inzistirale na tome.

Hrvatskoj je argument za to bili neriješeno pitanje nadležnosti srpskog suda za ratne zločine i zastupljenosti hrvatske nacionalne manjine u Srbiji.

Je li Hrvatska promijenila mišljenje i dala Srbiji suglasnost na putu prema EU, ostaje pričekati službene informacije. Za N1 televiziju iz Ministarstva vanjskih poslova stigao je odgovor da su informacije RTS-a "čista propaganda u svrhu dezinformiranja javnosti".U međuvremenu je europski povjerenik za proširenje Johannes Hahn potvrdio da je u srijedu navečer postignut dogovor prema kojemu će Hrvatska dati zeleno svjetlo za napredak Srbije prema otvaranju poglavlja 23 za ulazak u Europsku uniju.