Najnovije vijesti iz Blata i Hrvatske

Listopad 05, 2023

Totohost

HOS-ovci: Nismo 'moderni ustaše', dođe li do ekscesa, mi za to nećemo biti krivi

981d20801130c02f0af74fa72428dc97

Nismo "moderni ustaše", svojim se pozdravom ugrađenim u grb postrojbe referiramo na Domovinski, ne na Drugi svjetski rat i pločom smo samo željeli odati počast poginulim suborcima – složni su ovih dana bivši pripadnici postrojbi HOS-a, uznemireni najavama iz Vlade da će ploča s natpisom “za dom spremni” biti uklonjena iz Jasenovca do konca rujna.

Također, svi dragovoljci s kojima smo proteklih dana razgovarali, piše Večernji.hr, slažu se u još jednom: da će najprije apelirati na Vladu da odustane od takvog rješenja, no što će učiniti bude li brzinski sklepani zakon nalagao promptno uklanjanje ploče iz Jasenovca? Na koje su scenarije spremni i je li realno da će se ponoviti nemile scene s ulica Vukovara?

– Mi ćemo najprije iscrpiti sva legalna sredstva kako bismo spriječili da se ploča ukloni, a onda ćemo vidjeti, međutim, koji god scenarij uslijedio, za to će biti odgovorna Vlada. Dođe li do ekscesa, mi za to nećemo biti krivi, mi smo djeca ‘91., a ne ‘41., mi smo pobjednička vojska i ne vidim što je zlo u tom natpisu. Pa mi smo svi bili u to vrijeme “za dom spremni”, i Tigrovi i Gromovi i HOS-ovci! Jadan je onaj koji ‘91. nije bio spreman – kaže za Večernji.hr splitski HOS-ovac Marko Skejo dodajući da su njegovi suborci ovih dana uznemireni najavama iz Vlade.

Slično rezonira i Borislav Barišić, predsjednik Saveza udruga dragovoljaca hrvatskih obrambenih snaga.

– Sasvim sigurno nećemo sjediti i gledati kako se skida ploča u Jasenovcu i zato ćemo upotrijebiti sva legalna sredstva, uključujući i referendum, pa i obraćanje međunarodnim sudovima. Kako do toga ne bi došlo, tražimo od premijera da zaštiti sve pripadnike HOS-a, sve hrvatske branitelje i dragovoljce te čast i poštenje pripadnika HOS-a, čija se imena nalaze na spomen-ploči u Jasenovcu. Nedopustivo je da nas pojedini političari i neke skupine posljednjih dana nazivaju fašistima – kaže Borislav Barišić.