Najnovije vijesti iz Blata i Hrvatske

Lipanj 14, 2024

Totohost

Transparency Int. za CroPortal: Slučaj 'Grizli' treba prijaviti Povjerenstvu za odlučivanje o sukobu interesa

2d9c6ec24bc1fb99260bf12d63333c7c

 Predsjednica Transparency Internationala Hrvatska Davorka Budimir komentirala je za HRT Mostovu aferu ''Grizli". Budimir je  kazala  kako se radi o ugovoru između dvije privatne tvrtke i kako to, načelno, nije sporno, nego je loše to što se u cijeloj materiji spominju ministri i lobiranje koje hrvatskim zakonima nije regulirano. Tu čelnica Transparencyja vidi veliki problem. Smatra kako je posao lobista legitiman i legalan posao, ali da u Hrvatskoj to zanimanje nije do kraja pravno regulirano. 

Naglasila je kako je nedopustivo da se političari putem medija obračunavaju korupcijskim aferama. Zbog svega, prema njezinom mišljenju, državljani gube povjerenje u u državne institucije. 

''To je naš temeljni problem jer se stječe dojam da institucije ne rade svoj posao. Nedopustivo je da se privatni interes stavlja prije javnog. Trebamo jednostavno raditi pritisak na institucije'' - rekla je Budimir i dodala kako je Hrvatska, što se tiče korupcije, napravila ipak pomak. 

'Zakon imamo, ali ga ne poštujemo. Imamo i institucije, ali nedovoljno radimo na sprječavanju korupcije" - naglasila je Budimir.

Predsjednica Transparency Internationala Hrvatska u međuvremenu dala je izjavu i za CroPortal. Budimir ističe kako se iz afere "Grizli" vidi kako PR agencije ne obavljaju samo usluge odnosa s javnošću, nego i lobistički posao.

"Tu je problem jer se ne zna tko i za čije interese lobira u nekoj situaciji. Kod nas pitaje lobiranja nije zakonski regulirano kao u Europi gdje postoji i registar lobista" - poručila je Budimir za naš portal. Premda nije u potpunosti sigurna je li afera "Grizli" korupcijska afera u pravom smislu riječi jer nema uvid u svu spornu dokumentaciju, pozvala je političare da slučaj prijave Povjerenstvu za odlučivanje o sukobu interesa.