Login to your account

Username *
Password *
Remember Me
 
Africi s ljubavlju: Mladi hrvatski profesor pokrenuo veliku međunarodnu akciju pomoći afričkoj djeci Foto: IMC

Africi s ljubavlju: Mladi hrvatski profesor pokrenuo veliku međunarodnu akciju pomoći afričkoj djeci

Autor:  CroPortal I.G. Srp 08, 2016

Profesor Dejan Nemčić će tijekom srpnja i kolovoza posjetiti škole u Zanzibaru, Ruandi, Tanzaniji i Keniji gdje će uručiti prikupljene donacije u lijekovima te održati niz predavanja iz geografije afričkim učenicima. U projekt "Afrika - možemo zajedno" uključili su se i predavači iz drugih dijelova svijeta

Dok se većina profesora i učitelja ovih dana sprema na godišnje odmore, profesor geografije Dejan Nemčić sprema se za odlazak u - Afriku. Zašto? Razlog je vrlo plemenit. Naime, Nemčić je u sklopu humanitarne udruge "Možemo zajedno" pokrenuo akciju koja se bavi pomaganjem djeci bez roditelja i djeci u državama Trećega svijeta pod nazivom Afrika – Možemo zajedno. Nakon naporne školske godine i mnogo uloženog truda u ovaj projekt, profesor Nemčić 11. srpnja kreće na put, ali ne praznih ruku. U Afriku, naime, nosi vrijedne donacije koje su u sklopu akcije prikupili učenici i građani. Osnovni cilj projekta je poboljšati i unaprijediti zdravstvene uvjete i sustav obrazovanja u afričkim zemljama. Za afričke škole Nemčić je pažljivo prikupljao školski pribor te donacije za lijekove protiv smrtonosne malarije s kojom se u Africi još uvijek mukotrpno bore. Inače, cijena jednog lijeka protiv malarije iznosi svega pet kuna, a akcija prikupljanja novca nazvana je "Jedan medo - jedan život". Dosad je prikupljeno novca za kupnju više od tisuća lijekova!

Osim škola i pojedinaca, projekt je podržala i izdavačka kuća Profil Klett. Više od 50 hrvatskih škola uključilo se u ovaj humanitaran projekt volontiranjem i posvješćivanjem važnosti pomaganja potrebitima. U takvim su uvjetima prikupljani i razni predmeti poput školskog pribora i drugih potrepština, korisnih djeci u Africi.

Inače, profesor Nemčić autor je novih školskih udžbenika geografije, a njegova ljubav prema geografiji i pomaganju odigrala je važnu ulogu i u ovom projektu. Nemčić će tijekom srpnja i kolovoza posjetiti škole u Zanzibaru, Ruandi, Tanzaniji i Keniji, gdje će uručiti prikupljene donacije te održati predavanja afričkim učenicima o geografskih temama, među kojima će im približiti i Hrvatsku.

Osim Hrvatske, u projekt "Afrika - možemo zajedno" uključili su se i predavači iz drugih dijelova svijeta koji su sudjelovali u prijašnjem Nemčićevu pothvatu.

Naime, Nemčić se u javnosti istaknuo i ranije, projektom "Uživo sa svih kontinenata", u okviru kojega je učenicima pokušao geografiju približiti Skype tehnologijom. Učenici putem Skypea sudjeluju na predavanjima koje drže profesori iz drugih zemalja i gradova o kojima se uči na određenom satu geografije. Do sada je u hrvatskim školama održano više desetaka takvih predavanja.

"Prvog srpnja zaključili smo veliku humanitarnu akciju "Afrika možemo zajedno". Tisuće kilometara po Hrvatskoj, obilazak mnogih škola, nova prijateljstva, emocije, sreća, suze, sve nas je to pratilo zadnjih šest mjeseci! Hvala svim školama koje su se uključile, hvala svim učiteljima i nastavnicima, hvala učenicima diljem Hrvatske na velikom trudu! Hvala svima Vama koji sada ovo čitate i dali ste podršku i divne riječi!", napisao je profesor Nemčić na svojem Facebook profilu, a na njegovu plemenitu putu u Afriku želimo mu puno sreće!