Login to your account

Username *
Password *
Remember Me
 
Najraskošnije suze sv. Lovre: Donosimo savjete kako ih ugledati što više! Foto: Hrvatski astronomski savez

Najraskošnije suze sv. Lovre: Donosimo savjete kako ih ugledati što više!

Autor:  Cro Portal I. G. Kol 11, 2016

Čak i ako niste romantična duša, ono što biste večeras mogli ugledati na nebu doista oduzima dah. Pred nama je "noć zvijezda padalica", "kiša meteora", suze sv. Lovre, odnosno meteorski roj takozvanih Perzeida. Naime, maksimum aktivnosti slijedi upravo u noći s 11. na 12. kolovoza, i to oko 0.35 sati, s tim da će se veći, blistaviji primjerci meteoroida u letu vidjeti između 1.23 i ranih jutarnjih sati.

Sukladno predviđanjima Međunarodne meteorske organizacije, "Zemlja godine prolazi kroz nešto gušći oblak meteoroida pa se u maksimumu predviđa veća aktivnost od 150 do 160 meteora na sat". S obzirom na to da se "zvijezde padalcie" najbolje vide kada nema izvora svjetlosti, Mjesec će pomalo remetiti vidljivost u prvome dijelu večeri, no u kasnijim noćnim satima vidljivost bi trebala biti dobra.

Želite li uživati u kiši meteora, iz Hrvatskog astronomskog saveza navode da za opažanje metora nije potrebna nikakva posebna oprema, no nekoliko detalja je važno znati. Primjerice, meteori se najbolje opažaju golim okom ležeći na tlu, s tim da se potrebo udaljiti iz prostora u kojem ima rasvjete i svjetlosnog onečišćenja u što bolju tamu. Također, dobro će vam doći prostirka, ležaljka ili vreća za spavanje na koju možete leći prilikom opažanja.

Hrvatski astronomski savez donio je i nekoliko ključnih točaka o suzama sv. Lovre:

1. Matično tijelo: Komet 109P/Swift-Tuttle
2. Radijant (ishodišna točka na nebu): Zviježđe Perzej
3. Maksimum aktivnosti: 10. – 13. kolovoza
4. Maksimalni broj meteora: od 80 do 100 meteora u jednom satu
5. Brzina meteora: 59 km/s
6. Narodni naziv: Suze sv. Lovre
7. Izraz "suze sv. Lovre" koji se često koristi kao pučki naziv za Perzeide zapravo je postao popularan tek u zadnjih pedesetak godina, kod nas, ponajprije u Dalmaciji gdje je preuzet iz Italije. Točnije, radi se o tome da je poznati talijanski pjesnik iz 19. stoljeća, Giovanni Pascolli u pjesmi 10 Agosto opjevao godišnjicu smrti svoga oca na kojega ga podsjećaju meteori koji u to doba padaju.

Izađite iz svojih domova i uživajte u pogledu!