Login to your account

Username *
Password *
Remember Me
 
U domovini je pokrenula vlastiti projekt koji će strancima prikazati Hrvatsku očima lokalnih ljudi! screenshot

U domovini je pokrenula vlastiti projekt koji će strancima prikazati Hrvatsku očima lokalnih ljudi!

Autor:  CroPortal I.G Svi 05, 2016

Ivana Žigić djevojka je koja je u Hrvatskoj odlučila pokrenuti vlastiti posao. U jeku snažne nezaposlenosti, osobito među mladim ljudima koji teško pronalaze posao u struci, ovakvi se primjeri čine kao sjajan potez. Ivana je za naš portal opisala kako je zaposlila sama sebe, kakav je projekt osmislila te čime se trenutno bavi kako bi uspjela.

"Sve je počelo prije otprilike dvije godine kada sam slušala dvije klijentice u agenciji u kojoj sam tada radila. Bile su oduševljene individualnim pristupom vodiča i govorile su kako su na svome putovanju saznale jako puno stvari koje u priručnicima ne pišu. Tada sam shvatila da bi bilo dobro i stranim turistima ponuditi jedinstveno iskustvo u Hrvatskoj i da osim standardne ponude Sunca i mora dobiju pravi uvid u to kako Hrvati žive i kakva je njihova svakodnevica", rekla je Ivana čija je stranica koja će posjetiteljima Hrvatske nuditi upravo takva iskustva tek na početku širenja.

"Stranica je tek nekoliko dana online i trenutno radimo na tome da skupimo što veći broj kvalitetnih ponuda turističkih vodiča. Ideja je da posjetitelji kroz ponude koje naši suradnici unesu na stranicu dožive Hrvatsku na drugačiji način, očima lokalnog stanovništva, što bi značilo da okuse kakav je život u Hrvatskoj iza turističke ponude te da bolje upoznaju našu kulturu, tj. da provedu nekoliko sati u svakodnevnim aktivnostima lokalnog stanovništva, poput ribarenja, branja maslina, gradelanja, izlazaka, shoppinga, ispijanja kave, da sudjeluju u kirbaju i sl. aktivnostima koje čine našu kulturu", opisala je ova mlada poduzetnica.

Naime, na stranici townsight.com svoju ponudu mogu postaviti sve punoljetne osobe, a Ivana ih je podijelila u tri skupine: licencirani turistički vodiči, lokalni stanovnici i turističke agencije. "Svaka od tih skupina se razlikuje pa npr. licencirani turistički vodiči mogu pružati razglede unutar turističkih lokaliteta dok lokalni stanovnici prema zakonu to ne smiju", kaže Ivana te dodaje:
"TownSight osmišljen je kao portal na kojem osobe mogu postaviti svoj profil i opis ponude te, naravno, odrediti svoju cijenu. Ovisno o tome jesu li vodiči pravne ili fizičke osobe, s njima potpisujemo jedan od poslovnih ugovora te ih promoviramo na stranici."

A tko su to krajnji korisnici? Svi oni putnici koji biraju zanimljiva turistička vođenja te ih rezerviraju na portalu, a potom komuniciraju s turističkim vodičem. Svi profili korisnika i usluge koje se unose na stranicu prolaze sigurnosne provjere kako bi se uklonila svaka mogućnosti ilegalnih ponuda ili sl.

Stranica koja stoji iza projekta ove mlade žene, townsight.com, sjajan je oblik promocije ljepota Lijepe Naše, ali i ljudi, kulture, običaja - svega onoga što posjetiteljima Hrvatske može promaknuti drže li se uputa za razgledavanje samo onih mjesta koja su najpoznatija. Jer, prava ljepota krije se u malim stvarima, detaljima, svakodnevici naroda - bila onda radna ili opuštajuća. "Trenutno imamo objavljene ponude za Zagreb i Šibenik, no u sustavu imamo ponude od Rovinja do Dubrovnika koje prolaze sva odobrenja", dodala je Ivana koja će mnogo toga zasigurno moći ponuditi kada se aktivnije probije do krajnjih korisnika.

Svaki početak je težak, no, kako ističe, pokretanje vlastitog posla preporučila bi i drugim mladima koji imaju dobru ideju. 

"Preporučila bih svakome tko ima dobru ideju i razrađen plan da pokuša. Nije jednostavno i zahtjeva čvrste živce i volju, ali ništa nije nemoguće", optimistična je Ivana. Umjesto napuštanja domovine u nemogućnosti pronalaska posla, nije loše iskušati ostale mogućnosti kao što je primjerice ovakav tip samozapošljavanja.