Login to your account

Username *
Password *
Remember Me
 
Priča o solidarnosti, mladom Hrvatu, Gambijcima i jednom uplašenom vozaču autobusa Foto: Facebook

Priča o solidarnosti, mladom Hrvatu, Gambijcima i jednom uplašenom vozaču autobusa

Autor:  CroPortal I.G. Srp 09, 2016

Donosimo priču o mladom Hrvatu u Njemačkoj koji je bio spreman pomoći dvojici nesretnika iz Gambije koji su se našli u vrtlogu netrpeljivosti...

Amerika bukti od problema rasizma koji se rasplamsao kada su prije nekoliko dana američki policajci na sjeveru i jugu zemlje ubili dva crnca. Situacija je dodatno eskalirala nakon crnačkih prosvjeda u teksaškom Dallasu protiv policijske brutalnosti na kojem je došlo do pravog masakra kad je otvorena paljba na policajce bijelce od kojih je pet i ubijeno. Rasni sukobi, ipak, nisu samo problem u SAD-u. U jeku migrantske krize u Europu su došli brojni ljudi s Bliskog istoka među kojima su nažalost i oni povezani s terorizmom. Zbog toga, ali i niza predrasuda prema Arapima, nisu svi jednako prihvaćeni među europskim domicilnim stanovništvom. 

U jednoj neugodnoj situaciji u njemačkom autobusu sudjelovao je i jedan Hrvat koji je s nama podijelio svoju priču.

"Krenuo sam kući iz Waldenbucha za Maichingen. Autobus staje u Schönaichu, ulaze dva dečka Afroamerikanca. Deset minuta razglabaju s vozačem, već postajem lagano nervozan jer vidim da se događa nešto neobično. U tom mi trenu prilazi jedan od njih i pita me razumijem li engleski. Rekao sam da razumijem i pitao ih kako im mogu pomoći. Uglavnom, dečke je šef ostavio na autobusnoj stanici i kupio im karte za Stuttgart. Naravno, prvo moraju za Böblingen, a vozač ih uvjerava da karte nisu ispravne i da ne mogu ući u autobus. To nije bila istina, karte su bile dobre i to se vidjelo. Mladićima nije bilo jasno zašto im vozač to radi, ali pretpostavili su da mu smeta njihova boja kože. Ubrzo ih je zamolio da izađu iz autobusa", priča nam mladić Mihael iz Josipovca Punitovačkog pored Đakova koji je u Njemačku stigao u listopadu prošle godine, trbuhom za kruhom.

"Umiješao sam se u cijelu zbrku i pitao vozača zašto ih ne pusti kad su karte ispravne. Izvikao se na mene da se nemam što miješati. Svašta sam pomislio u sebi i odlučio kupiti dečkima ponovo karte. Zahvaljivali su mi sve do Böblingena i rekli mi da su svašta u životu već doživjeli, što i vjerujem. Njih dvojica rade u pekari u pogonu za 5 eura na crno. Došli su iz Gambije i svaki dan putuju na posao i onda naiđu na ovakvog njemačkog vozača", govori nam Mihael kojemu je mladića, kaže, bilo jako žao jer zna kako je to kada si u tuđoj zemlji prepušten sam sebi. Dodao je da se s vozačem nisu svađali, bili su vidno umorni od posla, razočarani ponašanjem na koje su naišli, a opet smireni. Više se uznemirio sam Mihael koji, objašnjava, nepravdu ne trpi. Rastali su se, napominje mladi Hrvat, s osmijehom.

"Nikada nisam prošao, a da nekom beskućniku nisam ostavio koju kunu, savjest mi tako nalaže", skroman je Mihael koji je svoju priču podijelio i u Facebook grupi hrvatskih iseljenika u Njemačkoj.