Login to your account

Username *
Password *
Remember Me
 
Spomenik tzv. Danu ustanka naroda Like Spomenik tzv. Danu ustanka naroda Like Foto: www.flickr.com/Tomislav Mavrović

Srb kao ključna poluga komunističkog mita koji je i danas neshvatljivo živ u Hrvatskoj

Autor:  CroPortal Srp 27, 2016

Općina Srb i danas postaje ponovno okupljalište starih jugoslavenskih komunista i njihovih nešto mlađih antifašističkih potomaka

Uobičajena antifašistička naracija u medijima i akademskoj zajednici sastoji se od čestog preokretanja viktimizacije Drugog svjetskog rata - postupak jednom testiran od strane komunističkih komesara u istočnoj Europi i Sovjetskom Savezu. Oznaka komunizma, koju je nekad ponosno nosio veliki broj intelektualaca i novinara, izašla je iz mode danas. Općenitiji naziv kao što je neutralna riječ "antifašizam", počela se koristiti. Recikliranim bivšim jugoslavenskim povjesničarima i novinarima, koji borave u Srbiji i Hrvatskoj, pojam antifašizam nudi najsigurniji način da prikriju svoju mračnu i često hagiografsku prošlost. Osim toga, riječ antifašizam danas služi kao pristojna kamuflaža za zanemarivanje zločina počinjenih tijekom i nakon Drugog svjetskog rata od strane jugoslavenskih komunista. Što se tiče ukidanja antifašističke viktimizacije, sovjetsko polje ubijanja- Katyn šuma, dolazi prva na pamet. Dugo vremena komunistički nastrojeni povjesničari uspjevali su zamijeniti ulogu žrtve s onom počinitelja, čime je uspješno ostavljen otisak na javnu svijest o Katynskoj šumi  kao mjestu gdje su nacisti počinili kazneno djelo. 

Srb ključni kotač u jugoslavenskoj mitologiji

Slične scenariji narativnog preokreta vidimo u odnosima u hrvatskom selu "Srb", maloj zajednici koja se nalazi u jugoistočnom dijelu Hrvatske gdje žive uglavnom etnički Srbi. U komunističkoj Jugoslaviji to upadljivo selo od tri slova, osim što je ključni segment u komunističkoj osnovi mita bivše Jugoslavije, i obvezni dio nastavnog plana i programa, također je služio kao pravo hodočasničko mjesto stranke gdje su svakog  27. srpnja jugoslavenski visokorangirani komunisti obilježavali godišnjicu "Oružanog ustanka protiv fašizma". U biti, njihov slavni oružani ustanak je bio daleko od oslobađajućeg događaja: započeo je 27. Srpnja 1941. kada je lokalna skupina srpskih komunista i Jugoslavena ubila mjesnog katoličkog svećenika i desetak župljana, što su prozvali NS- savezničkom Hrvatskom. 

Srb i 'ustanak' 1991.

Nekoliko desetljeća kasnije, uoči raspada Jugoslavije, u srpnju 1990. godine, selo se opet našlo u središtu pozornosti: lokalni etnički Srbi, potaknuti komunističkom JNA, opet je započelo sa svojim antifašističkim ustankom protiv novostvorene Hrvatske koju su mnogi lokalni Srbi doživjeli  kao samo još jednu verziju stare fašističke Hrvatske. Nakon propovijedanja u komunističkoj Jugoslaviji o tome kako su na stotine tisuća, a često milijuni sunarodnjaka bili ubijeni od strane nacističkih - fašističkih- Ustaša Hrvata tijekom Prvog svjetskog rata, hrvatski Srbi su morali uključiti stvarne strahove u svoje hiperstvarno tijelo. 

Dana 27. srpnja ove godine, općina Srb postaje ponovno okupljalište starih jugoslavenskih komunista i njihovih nešto mlađih antifašističkih potomaka, prizivajući sablast bezvremenskog hrvatskog fašističkog zla koje se nazire preko cijele Europe. Stoga je paradoks: s jedne strane, Hrvatska ima reputaciju prave, ekstremno desničarske države s fašističkim sklonostima u zapadnim medijima i akademskoj zajednici; s druge strane, to je jedina država u EU koja svakog 27. srpnja javno, u velikoj mjeri službeno odobrava povrat komunizma i preporod jugoslavenske države. 

Politička klasa u Srbiji i Hrvatskoj, koja se velikim dijelom sastoji od bivših jugoslavenskih komunista i njihovog samoprozvanog liberalnog antifašističkog potomstva, odbija odobriti forenzička ispitivanja mjesta na kojima su, prema njihovoj priči, nacifašistički Hrvati ubili stotine tisuća Srba, komunista i Židova. Neki se više vole osloniti na bajke i rekla- kazala priče. S druge strane, u posljednjih dvadeset godina, više od 1000 masovnih grobnica je otkriveno u Hrvatskoj i susjednoj Sloveniji, koje sadrže kosti stotine tisuća Hrvata vojnika Osovine i civila ubijenih od strane jugoslavenskih komunista u razdoblju nakon Drugog svjetskog rata. Gole kosti su najbolji dokaz zločina. 

Tekst je napisao dr. sc. Tomislav Sunić, pisac, politolog i bivši predavač na Kalifornijskom državnom sveučilištu, Sveučilištu Kalifornije i Juanita Collegeu u Pennsylvaniji