Login to your account

Username *
Password *
Remember Me
 
Pogledajte snimku Mire Barešića iz 1985. koji iščekuje oslobađajuću presudu švedskog pravosuđa (VIDEO) Foto: YouTube/screenshot

Pogledajte snimku Mire Barešića iz 1985. koji iščekuje oslobađajuću presudu švedskog pravosuđa (VIDEO)

Autor:  CroPortal I.K. Kol 20, 2016

U video isječku, kojeg prikazujemo, Miro Barešić u društvu svoje supruge i švedskog odvjetnika 1985. godine iščekuje odluku švedske vlade o pomilovanju nakon što je u švedskom zatvoru proveo sedam godina zbog ubojstva jugoslavenskog ambasadora i visokog oficira Ozne Vladimira Rolovića 1971. godine. Švedska televizija prenosi te trenutke u kojima Barešić očekuje odluku.   

"Vjerujem da švedski narod vidi da je ovo, što se danas čini protiv mene, upereno protiv švedske demokracije i švedskog zakona i zato se nadam da će švedska vlada danas donijeti jedan pozitivan odgovor i jedan zaključak u kojem bih ja napokon nakon 14 godina svih tih patnji mogao biti slobodan građanin ove zemlje", govori Barešić.

Odluka je došla sa zakašnjenjem od dva sata. Barešiću je doživotni zatvor zamijenjen kaznom zatvora od 18 godina. U video isječku pogledajte njegovu reakciju na tu švedsku odluku koju drži nepravednom, ali i reakciju njegovog švedskog odvjetnika koji slučaj smatra odstupanjem od sudske prakse u Švedskoj. Inače, Barešić je pušten iz švedskog zatvora dvije godine kasnije nakon odslužene polovice kazne od 18 godina.