Login to your account

Username *
Password *
Remember Me
 

Debata Milanović - Plenković: Milanović obmanuo javnost u vezi odluke Ustavnog suda

Autor:  Pro 13, 2016

Na pitanje voditelja emisije Mislava Togonala o mišljenju s obzirom na to da se nakon kninske proslave Oluje opet aktualiziralo pitanje sankcioniranja pozdrava "Za dom spremni", Milanović je odgovorio kao da ga se pitalo što misli o paradiranju i pjevanju ustaških pjesama ili veličanju NDH-a:

"Citirat ću Ustavni sud od 25. svibnja ove godine gdje potvrđuje presudu Visokog prekršajnog suda koja kaže da je osuđena osoba opisanim uzvicima, (naglašava odgovor na pitanje voditelja "tim uzvicima") remetio javni red i mir potičući organiziranu skupinu na uzvike i pjesme kojima se izaziva netrpeljivost, to je stav Ustavnog suda", utvrdio je Milanović (pogledajte video na kraju članka).

Koju je doista odluku donio Ustavni sud u predmetu koji je Milanović imao ispred sebe? Citiramo odluku Ustavnog suda, a koju i vi možete pročitati pdfOVDJE.

"Nesporna je činjenica da je I-okr. ..., kao predsjednik Hrvatske čiste stranke prava, kritičnog dana organizirao komemoraciju u znak spomena na smrt ustaškog krilnika Jure Francetića u Slunju ... Nadalje, nesporno je da je I-okr. ... istupio ispred skupine opisujući osnivanje NDH-a, crne legije, hvaleći ratni put Jure Francetića, po završetku govora izvikao 'Bog i Hrvati, za dom', dok je nepoznata osoba iz skupine izgovorila 'spremni' podižući ispruženu desnu ruku u vis, a time oponašajući nacistički pozdrav. Takvim načinom I-okr. je po uvjerenju suda, pozivao na neprihvatljive političke poruke na javnom mjestu, i to izgovarajući opisane povike kojima je poticao prisutne na 'odgovor' u smislu izvikivanja 'spremni' ... Nesporna je i činjenica da su prisutni pjevali pjesme 'evo zore evo dana', a kojom se veliča lik i djelo Jure Francetića. ... Stoga je sud obranu I-okr. u dijelu kada se navodi da nema dokaza da je osobno bilo što počinio, uzeo neosnovanom i usmjerenom na izbjegavanje prekršajne odgovornosti jer je govorom te opisanim uzvicima remetio javni red i mir potičući organiziranu skupinu na uzvike, pjesme kojima se izaziva netrpeljivost."

Dakle, Ustavni sud nije donio odluku o potvrđivanju presude za uzvik "Za dom spremni", već za niz elementa: (... istupio ispred skupine opisujući osnivanje NDH-a, veličanja crne legije, veličanje ratnog puta Jure Francetića, dok je nepoznata osoba iz skupine izgovorila 'spremni' podižući ispruženu desnu ruku u vis, a time oponašajući nacistički pozdrav i veličajući lik i djelo ustaškog krilnika Jure Francetića).

Kada bi bilo drugačije i kada bismo gledali cijeli opis točke optužnice, onda bi zakonom bile zabranjene i riječi: Bog i Hrvati, ime Jure, prezime Francetić, bilo bi zabranjeno podignuti desnu ruku u vis i niz riječi koje je Milanović gledao, ali nije ih pročitao, već se bleferski ponio i pročitao je između redaka.

Što se samog pozdrava "Za dom spremni" u ovoj optužnici tiče, ona se uzima u kontekst s ostalim radnjama, ponajviše s "podižući ispruženu desnu ruku u vis, a time oponašajući nacistički pozdrav.

Voditelj emisije Mislav Togonal aludirao je na Thompsonov pozdrav iz pjesme "Bojna Čavoglave" jer se oko toga digla najveća prašina. Kada to ne bi bilo tako, onda bi vjerojatno pitao što misle o NDH i ustaškim pozdravima.

Dok je svima jasno, pa i samom Milanoviću, da je sam pozdrav "Za dom spremni" koji Thompson koristi u pjesmi ili koji je Šimunić uzvikivao na stadionu, pozdrav iz Domovinskoga rata, (niti u jednom slučaju ne podižu ispruženu desnu ruku u vis kako bi time oponašali nacistički pozdrav), koji su koristile postrojbe HOS-a, postrojbe koje su priznate po zakonima Republike Hrvatske ZAKON → PROČITAJ ČLANAK 2., ali koje, kako izgleda, Milanović uz pomoć svojih medija ne želi priznati, a time ne priznaje ni hrvatske zakone.

Je li to nakon 26. godina put ka zabranama, ovaj put pozdrava "Za dom spremni" drugi put pjesme "Lijepa li si", izopćivanja jedne slavne postrojbe iz Domovinskoga rata HOS-a, zabranom slavljenja veličanstvene pobjede u akciji "Oluja" nad srpsko-četničkim okupatorom što se u zadnje vrijeme trude mnoge organizacije plaćene državnim novcem i u konačnici proglašavanjem Hrvatske fašističkom, a Domovinski rat zločinačkim?

Budući da se na žalost, ni Andrej Plenković nije snašao, takva pitanja bi trebali postavljati generalima Krstičeviću, Glasnoviću ili Miri Bulju pripadniku slavne 4. gardijske brigade i tada bi zasigurno dobili drugačiji odgovor bez obzira kojoj oni stranci pripadali, bar se još uvijek nadamo tome.

Svjedoci smo prethodnih dana izjava srpskih političara i upućenih nota iz Srbije kao što smo i svjedoci pisanja srpskih medija o tome da je sve što je hrvatsko zapravo i ustaško, kako nismo oslobodili okupirano već smo protjerali jedan narod, kada uzmemo u obzir kažnjavanje za riječi iz Domovinskoga rata kao i Milanovićeve riječi u eter kako bi on kao premijer "hapsio" - kada sve to sagledamo, zaista se trebamo zapitati slijedi li Milanović koji želi voditi Hrvatsku, a koja je nastala na Domovinskog ratu , njihovu politiku...